Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 463 Besökare idag: 7 012
annons
annons
Laddar...
 

Barry Lyndon

Originaltitel: Barry Lyndon
Regissör:Stanley Kubrick
Utgivningsår:1975
Längd: 184 min
Antal betyg:6651 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Barry Lyndon:

Berättelsen om Redmond Barrys uppgång och fall. Han börjar som en irländsk ungtupp, av fin men fattig familj. Genom dueller, falskspel, spioneri och kurtiserande klättrar han i anseende.

Baserad på romanen The Luck of Barry Lyndon av William Makepeace Thackeray från år 1844.
Se filmen på Headweb
29 kr
Fler alternativ

Liknande filmer

Titel: Duellanterna
Originaltitel: The Duellists
Regissör: Ridley Scott
År: 1977
Genre: Drama, Krig
Film nr.: 6559
Duellanterna
Titel: Farligt begär
Originaltitel: Dangerous Liaisons
Regissör: Stephen Frears
År: 1988
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Film nr.: 3868
Farligt begär
Titel: Waterloo
Originaltitel: Waterloo
Regissör: Sergej Bondartjuk
År: 1970
Genre: Drama, Action, Krig
Film nr.: 3575
Waterloo
Titel: Vi trodde
Originaltitel: Noi credevamo
Regissör: Mario Martone
År: 2010
Genre: Drama
Film nr.: 88067
Vi trodde
Titel: Tecknarens kontrakt
Originaltitel: The Draughtsman's Contract
Regissör: Peter Greenaway
År: 1982
Genre: Drama, Mysterium
Film nr.: 5293
Tecknarens kontrakt
- Visa fler...

Skådespelare:

Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Godfrey Quigley, Steven Berkoff, Murray Melvin, Peter Cellier, Leonard Rossiter, John Bindon, Philip Stone, Hardy Krüger, Gay Hamilton, Marie Kean, Andre Morell, Leon Vitali, Michael Hordem (röst)

Manus:

Stanley Kubrick

Genre:

Drama, Romantik, Krig

Produktionsland:

Storbritannien, USA
Med i listor: 70-tal Top 50, Filmtipsets Topp 250, Krig Top 50, Romantik Top 50
Filmnummer: 676
Diskussioner om Barry Lyndon  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Barry Lyndon (549 st)
gjoob (Anmäl)   15:01 30/1
Njae, "kostymdrama" är inget för mig, inte ens när Kubrick sitter i registolen. Trots de karakteristiska kameraåkningarna och användningen av klassisk musik som han bemästrar så finns här, tycker jag denna film saknar en nerv, som andra Kubrickfilmer från samma tidsperiod har. Här dyker den bara upp en enda gång i en viss pistolduell. Vacker och välspelad, men på det hela en tråkig och alldeles för lång film.
Filmfantast86 (Anmäl)   10/10 2017
Klassiker
Fredzon_M (Anmäl)   4/12 2016
En film som ingen verkar gilla men ändå smäller på med fyror och femmor pga "kubrick" och "vacker". Trots att vi får följa Barry under tre timmar får man ingen som helst känsla av vad det är för person. En tom pappersfigur precis som filmens övriga karaktärer. Utöver en mild ironi och ett påkostat yttre har den här filmen ingenting. Ett tomt vackert skal utan tillstymmelse till hjärta eller själ. Ett filmuniversum av otroligt intetsägande karaktärer och intriger. Ännu en film som försöker eftersträva det klassiska måleriet och misslyckas totalt. Visst är kompositionerna ofta lika genomtänkta som hos de klassiska målarna och ljuset fantastiskt, men det rör en aldrig i själen. Inte ens giganter som Greenaway eller Kubrick lyckas att föra över känslan av måleriet till filmduken utan att det känns platt. Eftersom det rent estetiska ändå finns där, föranleder det mig till att tänka att det är filmmediet i sig som är impotent. Filmmediet förlorar i styrka när det efterapar stillbilder, vare sig det är målade eller fotograferade. Den enskilda bildens laddning och kraft är så fruktansvärt mycket större än de rörliga bildernas. När Kubrick då halvhjärtat duttar igenom ett nervlöst narrativ i en förevändning att få leka klassisk konstnär tappar jag intresset. Må så vara att jag såg filmen på en liten datorskärm istället för på stor duk. Kanske ändrar uppfattning om jag någon gång ser den i större format.
Brouhaha (Anmäl)   29/11 2015
Oerhört absurd film. Det som är underbart med många gamla filmer är att de får ta sin tid. Allting behöver inte hetsas fram. Riktigt vacker och välgjord. Storyn i sig är väl inget märkvärdigt, men förs fram så bra att resultatet blir enastående.
Erinaceus (Anmäl)   6/5 2015
Tyckte den var tråkig och utdragen de två första timmarna, men den sista timmen var inte bara spännande och välgjord i sig själv, utan gjorde de två föregående timmarna bättre. Jag har förstått att en del tycker att Ryan O'Neal i huvudrollen är alltför styltad, men jag tycker han passar perfekt (och han gjorde antagligen exakt vad Kubrick ville).
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Barry Lyndon
  Gå till filmforum  Till filmforum
Till filminfo
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor