Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 504 Besökare idag: 4 367
annons
Laddar...
 

Berlin Alexanderplatz

Originaltitel: Berlin Alexanderplatz
Regissör:Rainer Werner Fassbinder
Utgivningsår:1980
Längd: 931 min
Antal betyg:350 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Berlin Alexanderplatz:

Fassbinders magnum opus är en 16 timmar lång dramatisering av Alfred Döblins bok. Vi får följa Franz Biberkopf i 20-talets Berlin när nazismen börjar gro. Han hankar sig fram med diverse ströjobb, men Tysklands ekonomi är i spillror och Franz har svårt att klara sig. Trots att han lovat sig själv att inte hamna i klammeri med rättvisan igen, tvingas han till diverse ljusskygga sysslor för att överleva. Sakta drivs han mot ett sammanbrott.

Liknande filmer

Titel: Den sjungande detektiven
Originaltitel: The Singing Detective
Regissör: Jon Amiel
År: 1986
Genre: Drama, Thriller, Mysterium
Film nr.: 10428
Den sjungande detektiven
Titel: Mordängeln
Originaltitel: El ángel exterminador
Regissör: Luis Buñuel
År: 1962
Genre: Drama, Fantasy, Mysterium
Film nr.: 9616
Mordängeln
Titel: Close-Up
Originaltitel: Nema-ye Nazdik
Regissör: Abbas Kiarostami
År: 1990
Genre: Drama
Film nr.: 7591
Close-Up
Titel: Röda och vita
Originaltitel: Csillagosok, katonák
Regissör: Miklós Jancsó
År: 1967
Genre: Drama, Krig
Film nr.: 20717
Röda och vita
Titel: I Am Cuba
Originaltitel: Soy Cuba
Regissör: Micheil Kalatozishvili
År: 1964
Genre: Drama
Film nr.: 16540
I Am Cuba
- Visa fler...

Skådespelare:

Günter Lamprecht, Hanna Schygulla, Franz Buchrieser, Gottfried John, Barbara Sukowa, Elisabeth Trissenaar, Brigitte Mira, Volker Spengler, Ivan Desny, Hark Bohm, Claus Holm, Helmut Griem, Günther Kaufmann, Roger Fritz, Fritz Schediwy, Udo Kier

Manus:

Rainer Werner Fassbinder

Genre:

Drama, Mini-serie

Produktionsland:

Västtyskland, Italien
Filmnummer: 33223
Diskussioner om Berlin Alexanderplatz  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Berlin Alexanderplatz (83 st)
Dele (Anmäl)   30/12 2017
Mustigt, fint skådespeleri, tungt, ödesmättat och eländigt. Borde passa mig perfekt men jag kommer inte in helt i berättelsen. Den långa speltiden till trots så saknar jag utveckling av karaktärerna, och den introverta skildringen ger tunn koppling till samhällstillståndet. Svårsmält, och eventuellt något att se om i framtiden.
andmoreagain (Anmäl)   1/9 2017
Tyvärr men jag ser inte magin... det får bli den stora sammanfattningen. Ganska tråkig. Musiken är allt som oftast skitbra men användningen av den känns amatörmässig. Iscensättningen kändes inte heller speciellt mästerlig, inget snyggt foto...karaktärerna grep inte tag i mig förutom Reinhold som ett riktigt creep. I överlag sjukt överskattad TV-serie i mitt tycke. Ser hellre Dallas...
SID6581 (Anmäl)   22/1 2016
mycket svag trea. Totalt överskattad serie som inte alls håller idag. Visst det är en intensiv och stundvis stickig klasskildring och ångestmonologerna maler på fint till och från. Överspelet fungerar ibland förvånansvärt bra och minitfantasieatern i epilogen är vacker men herrejävlar vad mycket som är överflödigt och excentriskt upprepande som tillför nada till meditationen över dessa människoöden. Det känns som en långt utspel av Fassbinders fetich för Döblins bok och karaktären Biberkopf och som sådant göttande i besattheter betraktat, får jag samma känsla som när tvingas sitta igenom en dålig Tim Burton-film. Som kostymdrama, skildrande en turbulent och fascinerande tid, betraktat, ser jag hellre om Matodor vilken dags som helst, än den här smörjan.
Laszlo Kovacs (Anmäl)   5/2 2014
Relationen mellan Biberkopf och "vännen" Reinhold är säkert självupplevd av Fassbinder. Frågan är om Döblin själv avsåg symboliken som Fassbinder läste in.
paninaro (Anmäl)   28/8 2013
Fassbinder ska enligt uppgift ha läst Döblins bok så många gånger att han i princip kunde den utantill när han skrev manuset till filmatiseringen. Att Fassbinder brinner för den här världen och dess rika persongalleri känns verkligen under de 15 timmar vi får besöka den. Att den gode Rainers hjärta slår ett par extra slag för huvudpersonen Franz Biberkopf märks också det tydligt. Biberkopf är en på samma gång sympatisk som osympatisk, våldsam förlorare som man inte kan låta bli att tycka om. Speltiden, liksom Lamprechts känsliga tolkning låter oss lära känna honom som en verklig person. Vännerna, ovännerna och bekantskaperna i Franz liv; Herr Meck, Reinhold, Max, Mitze, m fl känns lika verkliga de. Berlin Alexanderplatz är realistisk och abstrakt, skitig och vacker. Dessutom är den fantastisk rolig. Fassbinder har en subtil känsla för svart humor som jag verkligen uppskattar. Epilogen knyter på ett märkligt sätt ihop säcken och knyter an till det som komma skulle. Fyran känns stark, till den här världen återkommer jag gärna.
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Berlin Alexanderplatz
  Gå till filmforum  Till filmforum
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor