Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 907 Besökare idag: 4 412
annons
annons
Laddar...
 

Darwins mardröm

Originaltitel: Darwin's Nightmare
Regissör:Hubert Sauper
Utgivningsår:2004
Längd: 107 min
Antal betyg:881 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Darwins mardröm:

På 1950-talet planterades några jätteabborrar in i Victoriasjön som "ett vetenskapligt experiment". Drygt 50 år senare är fisken basen för en jätteindustri som omsätter miljoner och sysselsätter tusentals runt Afrikas största sjö. Mwanza är staden som gör EU-funktionärer glada - härifrån går Afrikas största export i form av 500 ton om dygnet. Ändå är det något ruttet kring hanteringen. Lokalbefolkningen har inte råd att köpa fisken på de egna marknaderna och de ryska piloter som fraktar ut fisken kommer alltid fullastade från Europa - med vapen?

Liknande filmer

Titel: The Cove
Originaltitel: The Cove
Regissör: Louie Psihoyos
År: 2009
Film nr.: 69772
The Cove
Titel: Vårt dagliga bröd
Originaltitel: Unser täglich brot
Regissör: Nikolaus Geyrhalter
År: 2005
Film nr.: 45068
Vårt dagliga bröd
Titel: The End of the Line
Originaltitel: The End of the Line
Regissör: Robert Murray
År: 2009
Film nr.: 77199
The End of the Line
Titel: Sharkwater
Originaltitel: Sharkwater
Regissör: Rob Stewart (II)
År: 2006
Film nr.: 57730
Sharkwater
Titel: Överste Redl
Originaltitel: Oberst Redl
Regissör: István Szabó
År: 1985
Genre: Drama
Film nr.: 18492
Överste Redl
- Visa fler...

Skådespelare:

Genre:

Dokumentär

Produktionsland:

Österrike
Med i listor: Luleå filmfestival 2005
Filmnummer: 28879
Diskussioner om Darwins mardröm  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Darwins mardröm (85 st)
Alreadyrick (Anmäl)   3/2 2012
Tror inte att regissören brydde sig så mycket om hur snygg filmen skulle bli, man måste ha missuppfattat filmen helt i så fall. Man har sedan man var liten fått höra om att människor i tredje världen har det mycket fattigare, men den här filmen visar hur ett samhälle i Afrika lider på grund av västvärldens välmående.
8bit (Anmäl)   6/2 2011
Nu ska jag säga att poängen "det är en viktig film att se" naturligtvis ligger i förgrunden för det höga betyget. För det ÄR en viktig film som på ett snyggt sätt ringar in hur industri fungerar mellan "väst" (om man fortfarande kan tala om ett sådant) och andra delar av världen. Det är däremot också en väldigt bra gjord film, som på ett mycket snyggt sätt lyckas ta upp frågor utan att vara övertydlig.
Esettlokko (Anmäl)   23/10 2010
Enkel, hyfsat opretentiös dokumentär där man belyser alla sidor av ett samhälle i upplösningstillstånd genom att slopa berättarröst och låta personerna på plats bära filmen genom korta inslag och kommentarer. Tycker om att man slipper bli skriven på näsan med producentens åsikter och tycker ambitionen är alldeles lagom. En serie händelser kopplas samman, det är upp till en själv att läsa mellan raderna eller att välja vad man vill tolka och hur.
Lilla Blåa Mus (Anmäl)   7/10 2010
Har regissören sagt att den ska handla om nilabborrens inträde i Viktoriasjön? Eller var det den som skrev infotexten om filmen som sa det? Tro det eller ej, men saker och ting kan faktiskt hänga ihop.
tpb (Anmäl)   9/11 2009
Bra idé, viktigt budskap, uselt hanterat.
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Darwins mardröm
  Gå till filmforum  Till filmforum
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor