| Originaltitel: | Elizabeth |
| Regissör: | Shekhar Kapur |
| Utgivningsår: | 1998 |
Längd: | 124 min
Betygsätt:
Om Elizabeth: Förklarad oäkting som 3-åring, anklagad för förräderi som 21-åring, och krönt till drottning som 25-åring... England år 1554. Henry VIII är död, och nationen är delad av hat: katoliker mot protestanter. Henrys äldsta dotter Mary, despotisk katolik, styr landet med järnhand. Men hon är barnlös, och vid hennes död tas drottningkronan över av Marys protestantiska halvsyster - Elizabeth. Landet står inför en farlig och omvälvande tid, fylld av falskspel, förräderi och mord... |
Liknande filmer |
| - Visa fler... |
Skådespelare: | Cate Blanchett, Liz Giles, Rod Culbertson, Paul Fox (II), Geoffrey Rush, Joseph Fiennes, Christopher Eccleston, Richard Attenborough, Vincent Cassel, Fanny Ardant, Emily Mortimer, John Gielgud |
Manus: | Michael Hirst |
Genre: | Drama, Romantik, Biografi |
Produktionsland: | Storbritannien |
Recension Elizabeth - orangemilk sätter betyg 4 och skriver: Förklarad oäkting som 3-åring, anklagad för förräderi som 21-åring, och krönt till drottning som 25-åring...
England år 1554. Henry VII är död, och nationen är delad av hat: katoliker mot protestanter. Henrys äldsta dotter Mary, despotisk katolik, styr landet med järnhand.
Landet... |
| Kommentarer om Elizabeth |
(157 st) |
| Såg om och höjde till en femma! En lysande film om ett människoöde man inte kan låta bli att fascineras av. Att det baseras på en historisk person gör det ju inte sämre. Cate Blanchett gestaltar våndan i övergången från den sorglösa flickan till kvinnan som måste offra allt för att vara drottning. Manuset är fyllt av små tänkvärdheter och varje relation mellan två personer (och med många intriger blir det en ansenlig mängd relationer!) skildras briljant och trovärdigt. Framför allt skildras relationerna nyanserat och utan klichéer. Observera t ex att det är Walsingham - inte Robert - som gråter i slutscenen. En film för alla - i synnerhet den som gillar människor, drama och historia! |
| fick lite batman vibbar när jhon genomgick sin förvandling, "jag ska bli en symbol för mitt folk".
Mäktigt
| Jodå. intressant tema men jag hängde inte riktigt med alltid, är inte så insatt på Drottning Elisabeth och filmen verkade mer riktad mot de som visste saker om det. Nåja, fick det berättat för mig under filmen. Gillar Cate Blanchette men bäst var Geoffrey Rush :D Hur som som helst var den bra och jag orkade titta på den fastän det var sent, så det skall den ha cred för ^^ Ger den en fin 3a. |
| Välgjord kostymdrama plus en skådeensemble som imponerar. Problemet med filmen är att den inte inte några bestående intryck hos mig som t.ex. ”Braveheart” eller ”Gladiator” lyckas göra. Dock vill jag ändå lyfta fram att detta kulturverk som en bra introduktion till de som är nyfikna på att lära sig om drottning Elizabeth. |
| Gillade denna bättre än uppföljaren |
Fler kommentarer till Elizabeth |