| Originaltitel: | La Passion de Jeanne d'Arc |
| Regissör: | Carl Theodor Dreyer |
| Utgivningsår: | 1928 |
Längd: | 82 min
Betygsätt:
Om En kvinnas martyrium: Dreyers klassiker om rättegången mot Jeanne d'Arc och hennes sista dagar i livet. |
Liknande filmer |
| - Visa fler... |
Skådespelare: | Maria Falconetti, Antonin Artaud, Michel Simon, Eugene Silvain, André Berley, Maurice Schutz, Jean d'Yd, Louis Ravet, Armand Lurville, Jacques Arnna, Alexandre Mihalesco, Léon Larive |
Manus: | Carl Theodor Dreyer, Joseph Delteil |
Genre: | Drama, Stumfilm, Biografi |
Alternativ titel: | The Passion of Joan of Arc, |
Produktionsland: | Frankrike |
| Kommentarer om En kvinnas martyrium |
(120 st) |
| Gripande. Speciellt sista halvan. |
| Såg den med nykomponerad musik som framfördes på plats. Det var andra gången jag upplevde detta och jag måste säga att det ger en extra dimension. Men tyvärr var musiken ibland alldeles för hög vilket gjorde att man tappade fokus på filmen. FIlmen som i sig är rätt tradig, lite för mycket ansikte för min smak. Men för sin tid var den nyskapande läste jag. Nåja, den hade varit sämre utan musiken, men bättre med lägre musik. Det blir en stabil trea, varken mer eller mindre. |
| En konsekvent film som visar en kvinnas plågade själ i fångenskap. Av krigshärföraren Jeanne d'Arc kan man inte hitta några spår här. Filmen är i mycket ett experiment med kameravinklar hit och dit, ömsom grodperspektiv, ömsom fågelperspektiv. På det hela taget är jag inte särskilt övertygad om filmens storhet. Visst var kyrkans metoder förkastliga på medeltiden och det visas tydligt här. Men det konsekvent närgående fotot av Jeannes plågade ansikte blir mest en tavla och inte något som kommer nära mig. Överspel och de frekvent överdrivna närgående bilderna på hennes ansikte är nog orsaken. Filmens avslutning är dock riktigt bra berättat. Betyget blir en svag 3;a, dvs 3- |
| Trollbindande. |
| Jag såg den utan ljud, vilket jag inte uppfattade som något negativt. Jag hade stora förväntningar och de infriades. Bäst är såklart Maria Falconetti som Jeanne d'Arc. |
Fler kommentarer till En kvinnas martyrium |
Till filmforum |