| Originaltitel: | The Hitchhiker's Guide to the Galaxy |
| Regissör: | Garth Jennings |
| Utgivningsår: | 2005 |
Längd: | 109 min
Betygsätt:
Om Liftarens guide till galaxen: Jordbon Arthur Dent lyckas med hjälp av utomjordingen Ford Prefect fly från Jorden innan den förstörs av vogoner i färd med att bygga en intergalaktisk motorväg. Detta är den mycket efterlängtade filmatiseringen av Douglas Adams kända bok med samma namn. |
Liknande filmer |
| - Visa fler... |
Skådespelare: | Martin Freeman, Mos Def, Sam Rockwell, Zooey Deschanel, Bill Nighy, John Malkovich, Steve Pemberton, Anna Chancellor, Warwick Davis, Alan Rickman (röst), Stephen Fry (röst) |
Manus: | Douglas Adams, Garth Jennings, Karey Kirkpatrick |
Genre: | Komedi, Äventyr, Science Fiction |
Produktionsland: | USA, Storbritannien |
Recension Liftarens guide till galaxen - cederbro sätter betyg 3 och skriver: Don’t panic!
Det finns nämligen ingen anledning till oro.
Vi är många som med skräckblandad förtjusning väntat i evigheter på en ”riktig” filmatisering av världens längsta trilogi. Oron har varit stor. Det finns ju så många omöjliga karaktärer och händelser i böckerna som känns helt hopplösa att översätta till vita duken.
Hur har filmmakarna löst det? I vissa fall imponerande väl, i andra situationer... |
| Kommentarer om Liftarens guide till galaxen |
(972 st) |
| Överhypad bok blir ett riktigt bottennapp. Kändes som ett riktigt hafsverk. |
| En helt okej filmatisering ändå. Att mycket kommer utelämnas i en film på 109 minuter är självklart och det är därför inget man riktigt kan klaga på. Jag tycker dessutom att man har lyckats ganska bra med att skapa en komprimerad version av historien. Det är väl dock inte historien som är det viktiga här, det är humorn. Där har man lyckats lite sämre med och man lever varken upp till böckerna eller den tidigare miniserien. Marvin är ju t ex även här en skön karaktär, men han känns ändå ganska blek när man vet hur kul han kan vara. Filmen är dock fortfarande konstant smårolig och underhållningsvärdet är hyfsat högt. Det beror väl främst på grundmaterialet, men det spelar ingen större roll så länge det faktiskt är kul |
| Läs boken istället. |
| Jag kan tänka mig att i den rätta åldern så är boken som ett helt spektrum av fantasi. När jag såg filmen för några år sedan gillade jag dess orginalitet och lekfullhet, nu tyckte jag mest att den var töntig. Jag kan tänka mig att man gillar denna som barn! |
| Namnkunniga skådisar, riktigt skapliga skådespelarinsatser. Mer då? Varför skriva om boken/manuset så mycket - kände bara igen brottstycken. Och varför scenografi från ett studentspex? Men det blev väldigt tydligt att Douglas Adams vill få oss att ta vara på den jord vi har. |
Fler kommentarer till Liftarens guide till galaxen |
Till filmforum |