Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 032 Besökare idag: 6 880
annons
annons
Laddar...
 

Magdalenasystrarna

Originaltitel: The Magdalene Sisters
Regissör:Peter Mullan
Utgivningsår:2002
Längd: 119 min
Antal betyg:1116 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Magdalenasystrarna:

Magdalene Asylums på Irland drevs av Sisters of Mercy på uppdrag av katolska kyrkan. Unga flickor skickades till Magdalenahemmen av familjer eller barnhem, och väl där hamnade de så gott som i fångenskap och fick slita hårt på tvätterier och utsattes för att bli befriade från sina synder. Det kunde till exempel vara en synd att ha en ogift mor, eller att vara för söt eller för ful, för intelligent eller att ha blivit utsatt för våldtäkt och berättat om det. För att befrias från synderna tvingades flickorna arbeta 364 dagar om året, utan betalning och som tack fick de svälta, de blev slagna, förödmjukade och om de blev gravida togs deras barn ifrån dem. Deras straff var livstidslångt. Tusentals kvinnor levde och dog hos Magdalenasystrarna. Det sista Magdalenahemmet stängde 1996.
Se filmen på Discshop
29 kr
Fler alternativ

Liknande filmer

Titel: Stulna år
Originaltitel: Girl, Interrupted
Regissör: James Mangold
År: 1999
Genre: Drama
Film nr.: 107
Stulna år
Titel: Den nya människan
Originaltitel: Den nya människan
Regissör: Klaus Härö
År: 2007
Genre: Drama
Film nr.: 49051
Den nya människan
Titel: Gökboet
Originaltitel: One Flew Over the Cuckoo's Nest
Regissör: Milos Forman
År: 1975
Genre: Drama
Film nr.: 11
Gökboet
Titel: Sinners
Originaltitel: Sinners
Regissör: Aisling Walsh
År: 2002
Genre: Drama
Film nr.: 30904
Sinners
Titel: Song for a Raggy Boy
Originaltitel: Song for a Raggy Boy
Regissör: Aisling Walsh
År: 2002
Genre: Drama
Film nr.: 18733
Song for a Raggy Boy
- Visa fler...

Skådespelare:

Geraldine McEwan, Anne-Marie Duff, Nora-Jane Noone, Dorothy Duffy, Eileen Walsh, Mary Murray, Britta Smith

Manus:

Peter Mullan

Genre:

Drama

Produktionsland:

Storbritannien, Irland

Recension Magdalenasystrarna

- valsinger sätter betyg 4 och skriver:
2003 blev knappast ett nådens filmår för den katolska kyrkan. Från Mexiko kom en känga i form av Carlos Carreras gripande Fader Amaros synder, och här delar Peter Mullan ut en präktig råsop mot Irlands religiösa fundamentalister. I Magdalenasystrarna är ondskan personifierad i form av nunnor från Helvetet. I 60-talets Irland var så kallade Magdalenaasyler ett känt begrepp. Anstalterna bedrev kommersiell...

Recension av Magdalenasystrarna - Läs hela!

Med i listor: Guldlejon i Venedig
Filmnummer: 9923
Diskussioner om Magdalenasystrarna  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Magdalenasystrarna (84 st)
RustyFilm (Anmäl)   7/12 2016
Olika typer av övergrepp finns det gått om på vårt klot. Här beskrivs en av de mera höljda varianterna av övergrepp, förnedring och sadism. Berättelsen som bygger på verkliga händelser utspelas på ett katolskt nunnekloster. Ett kloster som fungerar som ett slavläger i en skrämmande och sluten värd som behärskas av ”Magdalenasystrarna”. Peter Mullan står för regin på ett utomordentlig bra sätt. En välgjord film.
-Hedda- (Anmäl)   12/7 2014
Fascinerande tema men som filmupplevelse lirar det inte. Visst återspeglas grymhet men handlingens förutsägbarhet gör filmen mindre fängslande. Hade kunnat vara mer avskalad och komprimerad. Det som gör filmen gripande är det obehagliga faktum att scenerna bygger på verkliga händelser..
lightship (Anmäl)   13/12 2012
Otroligt gripande och hemsk, men saknade något jag inte riktigt kunde sätta fingret på som var det som krävdes för en fyra. Stark trea dock.
Starlette (Anmäl)   30/11 2011
Mycket intressant ämne! Starka karaktärer. Baserad på sanna händelser/personer. Måste se-film.
Sture Stenhög (Anmäl)   22/11 2011
Storymässigt är det här en film som följer mallen för fängelsefilmer/mentalsjukhusfilmer och liknande ganska slaviskt, men att det den här gången rör sig om en företeelse som jag inte hade speciellt mycket kunskap om sen tidigare gör det här till en intressantare film än många av de filmer den påminner om. Det är också väldigt engagerande berättat och att man får tycka lite illa om katoliker är ju alltid trevligt. Det blir dock lite för mycket offer-film för min smak, här finns förvisso många intressanta aspekter och karaktärer, men man hade gärna fått utveckla dessa ännu mer. Lite mer insikt, och lite mindre tycka-synd-om-manipulation hade varit att föredra. Men trean var iaf aldrig riktigt i fara
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Magdalenasystrarna
  Gå till filmforum  Till filmforum
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
Entertainity AB © 2000-2016 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till ads@n24g.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor