Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 433 Besökare idag: 5 000
annons
Laddar...
 

Moskitkusten

Originaltitel: The Mosquito Coast
Regissör:Peter Weir
Utgivningsår:1986
Längd: 117 min
Antal betyg:917 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Moskitkusten:

Allie Fox är en excentrisk uppfinnare som tröttnat på USA med dess våld, girighet och materialism. Han ger sig av med sin familj, det vill säga frun, sönerna Charlie och Jerry samt två mindre tvillingdöttrar, till Moskitkusten någonstans i Mellanamerika för att leva sunt. Av en full tysk köper han borgmästarämbetet till en liten djungelstad, Jeronimo, som visar sig vara bara några primitiva hyddor, men efter några månaders hårt arbete har Allie och lokalbefolkningen byggt en helt ny, välfungerande stad. Allie har också förverkligat sitt projekt att bygga en jättelik kylanordning som drivs med ammoniak. En dag dyker tre soldater oanmälda upp.

Liknande filmer

Titel: Fitzcarraldo
Originaltitel: Fitzcarraldo
Regissör: Werner Herzog
År: 1982
Genre: Drama, Äventyr
Film nr.: 2269
Fitzcarraldo
Titel: Falken och snömannen
Originaltitel: The Falcon and the Snowman
Regissör: John Schlesinger
År: 1985
Genre: Drama, Thriller
Film nr.: 2650
Falken och snömannen
Titel: Hämnden
Originaltitel: The Crossing Guard
Regissör: Sean Penn
År: 1995
Genre: Drama
Film nr.: 1413
Hämnden
Titel: New York Immigrant
Originaltitel: The Immigrant
Regissör: James Gray
År: 2013
Genre: Drama, Romantik, Thriller, Mysterium
Film nr.: 104903
New York Immigrant
Titel: Frantic
Originaltitel: Frantic
Regissör: Roman Polanski
År: 1988
Genre: Kriminalare, Thriller, Mysterium
Film nr.: 2653
Frantic
- Visa fler...

Skådespelare:

Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Jadrien Steele, Hilary Gordon, Rebecca Gordon, Jason Alexander, Martha Plimpton

Manus:

Paul Schrader

Genre:

Drama, Thriller, Äventyr

Produktionsland:

USA
Filmnummer: 3860
Diskussioner om Moskitkusten  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Moskitkusten (43 st)
Filmfantast86 (Anmäl)   31/10 2017
kass
Djason (Anmäl)   23/4 2017
Harrisan Ford som vanligt bra i en ganska långsam men ändå ganska spännande och välgjord film.
KyLLo (Anmäl)   26/8 2015
På sätt och vis som en äventyrsversion av The Shining. Ingen upplyftande historia. Bra skådespelarinsatser, en handling som långsamt går framåt och någon originell scen.
Bumbi78 (Anmäl)   10/8 2015
Den här underskattade klassikern är av någon underlig anledning ej utgiven här efter videons glada dagar. Typiskt Weir om en samhällskritisk visionär och excentriker, bra spelad av Ford som blir tokigare ju längre det går. Stiligt, vemodigt och ibland även spännande då det är en skvätt äventyr inblandat. Den slår inte Hersogs Fitzcaralldo som är på ungefär samma tema, men även Moskitkusten är väl värd att se. Hoppas fortf på en schysst release då den här förtjänar bättre än att glömmas bort.
lekke (Anmäl)   14/4 2014
Sevärd civilisationskritik men väldigt problemfylld. Framför allt kändes berättelsen inte särskilt psykologiskt trovärdig. Trots att filmen har en speltid på nästan 2 timmar så borde det finnas utrymme att utveckla framför allt Mirrens rollfigur som blott framstår som en handlingsförlamad kvinna som gång på gång inte ifrågasätter varför Fords viktigpetterpatriark väljer att bestämma hela familjens framtid. Kanske är detta en kombination av bristande manus- och klipparbete (nästan alla scener känns avhuggna och ger inte utrymme att studera figurerna). Dessutom: hur i helskotta hade Fords inte särskilt framgångsrika uppfinnare pengaresurser att få tag på material till att bygga hus och mata ett tjugotal munnar? Annat: Ford spelar över stundtals men det är kul att se honom göra annat än den arketypiska hjälterollen. Nä, vet ni vad, jag tror att jag hellre ser om "Fitzcarraldo" igen.
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Moskitkusten
  Gå till filmforum  Till filmforum
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor