Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 989 Besökare idag: 4 952
annons
annons
Laddar...
 

Papillon

Originaltitel: Papillon
Regissör:Franklin J Schaffner
Utgivningsår:1973
Längd: 150 min
Antal betyg:6786 betyg
Betygsätt:
Filmtipset-betyg:

Om Papillon:

Baserad på Henri Charrieres bok med samma namn. Man får följa Papillon och Dega, ett par fångar i ett franskt fångläger. Fångarna behandlas som boskap och Dega, som fängslats pga skattebrott, blir snabbt offer för den grymma miljön. Papillon är däremot en mer råbarkad karl och klarar sig bättre. Han hävdar sin oskuld och försöker gång på gång att fly från den ö där de hålls fångna.

Liknande filmer

Titel: Midnight Express
Originaltitel: Midnight Express
Regissör: Alan Parker
År: 1978
Genre: Drama
Film nr.: 3651
Midnight Express
Titel: Flykten från Alcatraz
Originaltitel: Escape from Alcatraz
Regissör: Don Siegel
År: 1979
Genre: Drama, Action, Kriminalare, Thriller
Film nr.: 545
Flykten från Alcatraz
Titel: Nyckeln till frihet
Originaltitel: The Shawshank Redemption
Regissör: Frank Darabont
År: 1994
Genre: Drama, Kriminalare
Film nr.: 1328
Nyckeln till frihet
Titel: Mannen som stal kärleken
Originaltitel: Condemned
Regissör: Wesley Ruggles
År: 1929
Genre: Drama
Film nr.: 42918
Mannen som stal kärleken
Titel: Flykten från Bastöy
Originaltitel: Kongen av Bastøy
Regissör: Marius Holst
År: 2010
Genre: Drama
Film nr.: 86202
Flykten från Bastöy
- Visa fler...

Skådespelare:

Dustin Hoffman, Steve McQueen, Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe, Robert Deman, Woodrow Parfrey, Bill Mumy

Manus:

Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr

Genre:

Drama, Kriminalare, Äventyr, Biografi

Produktionsland:

USA, Frankrike

Recension Papillon

- lamotta sätter betyg 4 och skriver:
Jag läste någonstans att Steve McQueen och Dustin Hoffman inte alls kom överens bakom kameran. Jag läste någon annanstans att historien inte alls skedde såsom som den skildras i vare sig boken eller filmen. "That's it!" Inga fler efterforskningar. Inga fler krossade illusioner. Det blir bättre så.

Recension av Papillon - Läs hela!

Med i listor: Äventyr Top 50, 70-tal Top 50, Biografi Top 50, Filmtipsets Topp 250
Filmnummer: 3246
Diskussioner om Papillon  (0 diskussioner)
Det finns inga diskussioner här just nu
Starta ny diskussion
Kommentarer om Papillon (312 st)
Filmfantast86 (Anmäl)   9/10 2017
Bra
bubblo (Anmäl)   15/1 2017
Jag behåller 4:an för gamla tiders skull - men vissa delar av detta har åldrats dåligt! Spetälska-sminkningen! Den extremt exotifierande episoden i idylliseras infödingsby med hawaii-soundtrack! Ja mycket som jag som barn upplevde som rått och spännande känns numer Kalle anka-pocket. Men färgerna och berättarglädjen, det klassiska pojkäventyret.. häröigt
Dream (Anmäl)   9/1 2017
Helt okej, dock så levde den inte direkt upp till dem stora förväntningarna med tanke på hyllningarna den fått! När den kom ut 1973 så var den antagligen det häftigaste man kunde se just då ifall man bortser från James Bond, men idag är det en bra film men inte så mycket mer! Segt kamera arbete så att det mesta går i "slowmotion" som det brukade göra på 70 - talet, visst det funkar fast då ska det vara riktigt spännande för att hålla intresset uppe, det gör tyvärr inte denna enkel spåriga fängelse rulle. Betyg 3 / 5.
Memmem (Anmäl)   9/1 2017
Spännande drama om fängelserymningar! Henri Charrière, kallad Papillon, hade stor framgång med sina båda spännande böcker om fängelsetiden i Franska Guayana och rymningsförsök därifrån. Dock var handlingen bara delvis självupplevd och mycket fyllde han på från andra källor. Bland annat var han aldrig internerad på någon av de tre kustnära fängelseöarna, utan på fastlandet, men det hindrar inte att det är en spännande berättelse. Steve McQueen spelar rollen som Papillon bra och trovärdigt, men visar inte så många känslonyanser, utan är rätt tuff och beklagar sig inte. Dustin Hoffman spelar hans gode vän och gör det också bra, med fler nyanser och lite vekare. Övriga skådespelarinsatser är goda. Bilderna är från olika fängelser, småstäder, djungeln, indianbyar och storslagen kust. Musiken följer handlingen väl. Betyg: 3½+
RustyFilm (Anmäl)   10/12 2016
En lysande roman som bygger på en sann berättelse har här blivit en hyfsat bra film. Tyvärr gör McQueen rollen som Papillon, det funkar inte alls. Däremot gör Dustin Hoffman en bra insats i den andra huvudrollen som förfalskaren Louis Dega. Spännande, detaljrikt och vackert är det men regin gör att det hela känns lite plottrigt.
  Det finns fler kommentarer  Fler kommentarer till Papillon
  Gå till filmforum  Till filmforum
Betyg & Kommentarer
Listor
Dela
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor