Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 634 Besökare idag: 4 198
annons
annons
Laddar...
 
 Tobias Rydén  
En stark fyra ges till denna film med en storartad Stig Järrel, intellektuellt manus av Ingmar Bergman och säker regi av Alf Sjöberg.
 Spinoza  
En klassiker, men det gör den inte bättre...
 lekke  
Stämningsfullt foto och - givetvis - Järrel är höjdpunkter i denna film. Jag gillar mest scenerna i skolan men inte så mycket av sidospåren kring Zetterling. Men hursomhelst är det ett mycket gediget verk som bör ses för allmänbildningens skull.
 Suverän  
Det är nära 5:an till detta mästerliga verk av Sjöberg/Bergman. Bergmans manus griper tag, håller upp intresset och visar upp fascinerande karaktärer genom hela filmens gång. En mycket stark, tät och smått obehaglig film som även är riktigt snyggt gjord. Ljuset, skuggorna och scenografin är stundtals ren expressionism. Låter den starka 4:an vara så länge, men det är inte omöjligt att jag höjer till en 5:a om filmen hänger kvar i tankarna de närmaste dagarna.
 Namrub  
Stig Järrel är klockren som sadistisk lektor. En klassiker som håller relativt väl med Järrel som största behållning.
 Hypostas  
Det här var riktigt imponerande. Klart bättre än sommaren med Monika faktiskt. Det blir en stark fyra, som kan höjas till en femma med tiden.
 yrkeschaufföre  
Mycket bättre andra gången. Väldigt snygg film.
 Henkoo  
varför jämföra med Sommaren med Monika?
 Hypostas  
Henkoo: Är det så svårt att se likheterna? Båda är ju tidiga Bergmanfilmer (denna visserligen bara manus). Båda ansågs synnerligen kontroversiella på sin tid. Båda handlar om en grabb som kämpar med sin utbildning och en förälskelse till en "dålig flicka" som håller på att dra ned honom i fördärvet. Båda är alltså en slags coming-of age filmer. Behöver jag fortsätta?
 giddas  
Bra skådespel, stark trea. Snyggt filmad med eleganta detaljer. Intressant att se att delar av innehållet finns i debatten än idag, på så vis tidlös.
 Lavinia  
Snyggt foto, bra skådespelare och en helt okej story. Pendlar mellan stark trea och fyra
 niklaseriksson  
Väldigt tidstypiskt för svenskt 40-tal, hyggligt och egentligen klanderfritt, men det är lite för tillrättalagt. Jag tycker mig har läst att Bergmans manus till en början slutade på ett annorlunda sätt, det skulle varit intressant att se vad Bergman själv gjort av detta, regimässigt alltså, då han blivit varm i kläderna runt slutet av 50-talet. Nåväl, en stabil trea.
 Jonnalill  
Snygg film. GIvetvis tidstypiskt stiliserad men det är man van vid.
 tinytears  
bästa high school filmen ever!
 Tonti  
Börjar bra men blir ganska krystad och långsökt mot slutet. Känns tämligen överskattad.
 Sture Stenhög  
Intressant och välgjord film som jag dock hela tiden satt och väntade på att den riktigt skulle lyfta. Men det kan jag inte säga att den nån gång gjorde. Den håller sig dock fortfarande på en stabil nivå rakt igenom och Stig Järrel är alldeles utmärkt som den sadiske läraren
 mammene  
En strikt gjord film. Järrel passar väldigt bra som den elaka sadistiska läraren, som egentligen var räddast av alla. Rappa repliker och bra skådespeleri och en visad en tro på människan trots allt. Sedan är det roligt att se den tidsandan, det är trots allt ett tag sen den spelades in.
 Avfall  
Håller med Tonti om slutet. Annars en hyfsat bra film även idag trots dess ålder.
 Piccolo  
Riktigt bra första halvan, sedan tappade den lite! Dock en klart sevärd rulle.
 Solidus  
Det är sällan en film kan lyfta av ett mycket bra skådespel, men ”Hets” är en av dessa filmer. Den största rosen ska givet gå till Stig Järrel som är mycket bra i sin roll som den sadistiska, men ack så ensamma, läraren Caligula. En film som borde vara obligatorisk på Lärarprogrammet runt om i landet. Rekommenderas!
 Toxx  
Såg denna filmen eftersom jag ville analysera den i filmvetenskapen som en representativ svensk film. Istället kändes det som om filmen var av internationell standard med film-noir och expressionistiska drag.
 Herr Fågelsaft  
En mästares manus, men vad tänkte regissören på? Värmebölja och studentexamen och så filmar han när träd och buskar är vinterkala? Bara i slutscenen är det högsommar. I övrigt är jag imponerad. Mycket intressant om systemet, där vänliga auktoriteter erkänner dess orättvisa brister, men håller kvar vid det för att det skapar välanpassade samhällsvarelser av barnen. Hade hört mycket om Caligulas förtryckarsida förut och blev därför överraskad över den andra delen i hans personlighet.
 Tippi Hedren  
Detta är en riktig klassiker, med dramatiskt ljus och expressionistiska bildlösningar. Riktigt spännande också. Är väl en metafor för nazismen på ett sätt. Caligula som vill att studenterna ska renas i stålbad etc.
 Slakob  
Väldigt snyggt foto och en fångande handling som både är komisk och tragisk. Filmen är speciellt effektiv på att framföra kontraster av olika slag, och det var ett perfekt drag att skildra detta i film-noir och expressionistisk stil. Klart sevärd!
 Diminuendo  
Intressant film med vackert foto.
 flume  
ljussättning och foto är helt fantastiskt.
 sunvalley  
Det heter inte att giva en gåva, det heter att överlämna en gåva. Det hade jag vetat om jag hade haft en Caligula under min skoltid. Men det hade nog inte varit värt det. Stig Järrel som den inställsamma ondskan personifierad och den sköna rektorn överglänser alla andra. Väldigt fint expressionistiskt foto. Mycket bra.
 kakbakarn  
Ja, tveklöst en bra film. Fotot är härligt, som sagt, och det är omöjligt att inte tänka på sin egen skolgång, även om man inte känner igen sig i hur strikt det var. Några fina och minnesvärda repliker också ("Du måste avlivas, du har alldeles för dålig kunskap om de döda språken"). Nästan en fyra.
 MtotheN  
Välspelad, intressant och snygg film med en del rätt laddade scener. Överraskande bra!
 kaminix  
Slutet räddade filmen från tvåa, men överlag tycker jag den helt saknar det djup jag väntat mig i en film skriven av Bergman. Jag har inte sett några av Alf Sjöbergs filmer innan men även det satte förväntningarna högt. Hur som helst så väl sevärd ur en Bergmanfantasts synvinkel. - Men får nog ändå tänka på saken. Kanske sänker till en tvåa sen. Ljussättning och foto är givetvis väldigt vackert men det behövs mer än så tycker jag.
 -kakihara-  
En klar 4:a!
 dafreakish  
Järrel är helt underbar som den onde Caligula. Bergmans manus är bra men tyvärr har nog tiden runnit iväg lite för snabbt för filmen som helhet.
 mylar  
Snygg, men uppstyltad film med lite väl enkla moralkakor och banal historia. Första halvtimmen av filmen var riktigt bra, då rädslan för Caligula skildrades och karaktärerna byggdes upp. Senare slogs detta arbete undan och filmen spårade ur på ett icke trovärdigt sätt.
 kontorshunden  
Dramatisk, moralisk och politiskt intressant.
 Devils_Arcade  
Det blir en stark fyra!
 larsesq  
Filmen skulle faktiskt vara bättre ifall den slutade där den från början är tänkt att sluta. I regnet efter skolavslutningen. Den där epilogen är onödig och alldeles för övertydlig.
 ThomasEngstrom  
Sevärd och ryslig film som visat sig stå emot tidens tand väldigt väl, och därmed kan räknas som en verklig klassiker. Och till skillnad från en del andra s.k. klassiker är den värd att se även av andra anledningar än att det är något som "man ska ha sett"
 Pierre Lunaire  
Ondskan i den här filmen skrämde mig som liten och har funnits kvar länge i minnet. När jag nu ser om den är bilden av ondskan så mycket mer nyanserad än vad jag trodde. Det är klassisk psykologi att den som i grunden är svag också är den som oftast måste skapa en oförsonlig och hård yta. Järrel är lysande som Caligula som både är ynklig och fruktansvärd. Med ett smeknamn som Caligula 1944 så är det uppenbart att kopplingen inte är till antikens rom utan till det samtida Tyskland, men denna koppling lyser annars inte igenom. Däremot är det uppenbart att Caligula i en annan miljö där det inte fanns krafter som kunde stå emot så vore han ett ämne för en diktator. Och bilden av familjen som inte ser sonens utsatthet utan istället viker sig och ställer sig bakom förtrycket också blir en bild av ett samhälle som lika gärna kunde stötta förövarna. Ett övertygande drama ännu idag, och en stark debut för Ingmar Bergman som manusförfattare.
 Vitorovic  
Riktigt bra!
 Taandborste  
Fungerar lika bra idag som det gjorde då.
 AlbinWesley  
Älskar kameravinklarna, de gör skolmiljöerna nästan obehagliga i sin blotta uppenbarelse. Arbetet med skuggor är också lysande. I övrigt bra och välbalanserat och nyanserat drama.
 bryngel  
Hur kan jag ha missat att betygsätta detta? Har starka minnen från första gången jag såg den på 70-talet och vid en omtitt på 90-talet var det precis lika bra. Dags för en omtitt igen helt klart.
 RustyFilm  
Hets från 1944 är en intensiv bildberättelse från första till sista minut. Jag tror att det här är Bergmans riktiga debut som manus författare. Vilken rivstart, den här historien håller och är sevärd än idag. Stig Järrel gör än suverän insats som lektorn "Caligula" (vid tidpunkten fanns det nog gått om föredömen för den sadistiska karaktären). En bra svensk klassiker.
 Filmfantast86  
bra
 Rai  
Den här filmen är obehagligt bra!!
 Nalleman  
Mycket bra film som tål att ses om och om igen.
 haajen  
Mycket snygg film med noir-känsla, många superba scener men också rätt seg emellanåt, inte så värst engagerande story. Det man minns är fotot och suveräne Järrel.
 HerrNenne  
Bra hela vägen som lämnar en ofullständig på något vis. Presentationen av karaktärerna och relationerna (speciellt när det går över till expressionism) är bättre än avslutandet av desamma.
 Memmem  
Utmärkt drama om att bli vuxen! Detta drama är mycket Ingmar Bergmansk, men det är Alf Sjöberg som regisserat filmen och Bergman som skrivit manuset, delvis baserat på egna skolupplevelser. Jag har via släktingar hört talas om den stränge, konfliktfyllde läraren, som alltså fanns i verkligheten och var lärare åt Bergman själv. Det är bara några veckor kvar till den hägrande studentexamen. En klass gymnasiepojkar försöker stå ut fram till examen, framför allt är det latinläraren som plågar dem. De har gett honom öknamnet Caligula, efter den tokige kejsaren. Jan-Erik är en av pojkarna. Han har mycket i huvudet, studierna sinkas av hans förbindelse med en lite oanständig flicka, Bertha, som står i en tobaksaffär. Tillvaron kompliceras av att hon dessutom har en affär med Caligula, som skrämmer även henne. Mycket väl spelat av huvudrollernas Alf Kjellin, Mai Zetterling och Stig Järrel som Caligula. Dramatiska bilder från Södra Latin, Jan-Eriks pampiga föräldrahem och Berthas enkla hem. Dramatisk musik ackompanjerar händelserna. Filmen ger stort utrymme för reflexioner om den psykologiska utvecklingen hos huvudpersonerna. Betyg: 4½-
 Redheaded  
Den här filmen har jag sett om och om igen. Scenerna med Caligula är fantastiskt bra!! Älskar Järrel i den här filmen! Saknar dock de bortklippta scenerna med just honom (som Järrel nämnt i intervjuer). Skulle väldigt gärna se dem, men hur får man tag på dem?? Kan bara hoppas de finns kvar och ges ut, kanske som bonusmaterial eller en oklippt version. Det svartvita formatet förhöjer stämningen i filmen (eller snarare sänker stämningen till ett mörkare läge...). 👍
« Föregående   |   1 ... 3 4 5
Senaste kommentarer
Midnatt i ondskans och godhetens trädgård (info) 09:14 19/2 (72) 
Piratpatrullen (info) 06:07 19/2 (39) 
Fyra år till (info) 02:43 19/2 (75) 
The Sight (info) 01:27 19/2 (2) 
Bloodwork (info) 00:49 19/2 (3) 
Shoplifters (info) 00:42 19/2 (12) 
Chocolat (info) 00:39 19/2 (732) 
Outbreak - I farozonen (info) 00:37 19/2 (115) 
100 steg från Bombay till Paris (info) 00:33 19/2 (66) 
Stardust (info) 00:28 19/2 (807) 
Please Stand By (info) 00:25 19/2 (7) 
Roma (info) 00:06 19/2 (27) 
It Follows (info) 23:45 18/2 (138) 
Sagan om prinsessan Kaguya (info) 23:39 18/2 (30) 
Memory (info) 23:16 18/2 (9) 
Wet Hot American Summer (info) 23:11 18/2 (97) 
Velvet Buzzsaw (info) 22:49 18/2 (14) 
Crash (info) 22:40 18/2 (1304) 
Womb (info) 22:14 18/2 (12) 
Free Solo (info) 22:00 18/2 (6) 
Criminal (info) 21:49 18/2 (25) 
The Ballad of Buster Scruggs (info) 21:45 18/2 (22) 
Kingdom of Gladiators: The Tournament (info) 21:35 18/2 (1) 
Revansch (info) 21:28 18/2 (34) 
Jimmy the Gent (info) 21:26 18/2 (4) 
Kingdom of Gladiators (info) 21:11 18/2 (7) 
Australia (info) 20:48 18/2 (430) 
Morden i Sandhamn - I nöd och lust (info) 20:44 18/2 (4) 
Jessicka Rabid (info) 20:23 18/2 (1) 
In the Dark (info) 20:00 18/2 (1) 
Power Rangers (info) 19:46 18/2 (28) 
HazMat (info) 19:43 18/2 (1) 
The Shape of Water (info) 19:27 18/2 (82) 
En bohem i Paris (info) 18:36 18/2 (6) 
Minnenas strand (info) 16:46 18/2 (2) 
Unforgettable (info) 16:37 18/2 (10) 
Röjar-Ralf kraschar internet (info) 16:29 18/2 (8) 
Wild Target (info) 15:04 18/2 (76) 
Flickan från ovan (info) 15:00 18/2 (324) 
A Ghost Story (info) 13:42 18/2 (16) 
The Hitman's Bodyguard (info) 13:38 18/2 (42) 
Prospect (info) 11:29 18/2 (3) 
Snömannen (info) 10:48 18/2 (44) 
Zathura - Ett rymdäventyr (info) 10:46 18/2 (127) 
Morgan (info) 10:44 18/2 (19) 
Äktenskapsleken (info) 10:42 18/2 (10) 
Mandy (info) 10:00 18/2 (25) 
Going in Style (info) 09:57 18/2 (28) 
Crazy Rich Asians (info) 08:48 18/2 (6) 
Can You Ever Forgive Me? (info) 08:47 18/2 (3) 
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor