Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 476 Besökare idag: 4 285
annons
Laddar...
 
 dr_Robert  
Ramhandlingen lider av en mindre lyckad rolltolkning av den gamla Elle-Marja (bindgalen från början till slut). Men huvudhistorien om hur Elle-Marja bröt upp från sin tillvaro som same och sökte sig till Uppsala övertygar. Huvudrollen spelas med total trovärdighet och manuset talar tydligt utan att använda överdrifter.
 TJ  
Betyget fem, för att det är den första filmen som inte bara visar schabloner och fördomar. Början är fantastiskt bra, innehållet helt korrekt. På slutet återfaller den lite i schabloner, men den ska ju också sälja, då krävs att publiken kännner igen sig. Men faktum är att renskötseln inte har något med samisk identitet att göra, tvärtom så är den likt kolttvånget ett påhitt av staten, att lappen enbart skulle hålla på med renskötsel, och att renen har koppling till etnicitet, det har den inte i Finland, där kan vem som helst kan syssla med renar, som vilka djur som helst, vilket är det korrekta. Så det som saknas är den verkliga beskrivningen om rasismens djup, och att Statens Rabiologiska Instituts idéer ännu slår igenom. Sjukt, men sant. Det handlar om mycket stora värden ekonomiskt för centralmakten, avgörande för prakten i huvudstaden. Skog, mineraler och el, allt gratis, allt från Sapmi. Där befolkningen fråntagits rätten att äga sin egen egendom. Därför har vi rasism.
 ouimadame  
Vilket mästerverk!! Vilket berättande o vilket foto!!
 Zipper  
Wow. Så tyst och starkt. En av de viktigaste och bästa svenska filmerna på länge!
 myslas  
Kul att se att en sådan pass viktig historia tillåtas ta den tid som behövs för att berätta den på rätt sätt. En väldigt gripande historia som fungerar bra för att sätta fokus på den svenska rasistiska historian men där det dessutom finns teman om uppbrott från familj och byggd som många kan känna igen sig i. Strålande rolltolkningar från de unga skådespelarna och en utmärkt långfilmsdebut av Amanda Kernell.
 Snah  
En mycket välgjord och välbehövlig film. Som kännare och sedan barnsben intresserad av samers situation - i synnerhet de övergrepp som begåtts mot dem - är filmen verkligen en upplevelse. Hur exempelvis utanförskapet; hatet och avskyn från "etniska svenskar" (ett obegripligt samehat som fortfarande lever kvar i vissa områden norröver); svårigheten i att mer eller mindre tvingas förneka sitt ursprung, att därmed förneka sig själv; och gruppdynamiken i den samiska skolklassen är lysande beskrivet. Skallmätningen är medtagen och därmed nosas på Rasbiologiska institutets äckliga övergrepp. Dock kunde det ha utvidgats med en förklaring och koppling till just Uppsala, med Retziusarnas goda minne. "Lapp skall lapp vara" visar sig i lärarinnans repliker om att "era hjärnor är inte skapta för att klara av ett liv i stan, stannar ni inte här uppe dör ni ut" och att samiska skolbarn fick en sämre undervisning än "etniskt svenska" barn. Samtidigt det märkliga och kontradiktoriskt svenskifierande förbudet att tala samiska i skolan. Även "lapp skall lapp vara" och svenskifieringen hade tjänat på att förklaras. Elle-Marjas starka och ifrågasättande personlighet är upplyftande. Månne är relationen med uppsalastudenten en passning till Herman Lundborgs vänsterprasslande med en samisk flicka (på tal om kontradiktion!). Fotot är också riktigt bra. Sammantaget en mycket sevärd film som berör övergrepp som den svenska staten inte har gjort upp med. Att så inte sker är inte svårt att förstå, för övergreppen fortgår alltjämt idag. Inte på samma sätt, men ändock övergrepp. Sverige har ännu inte skrivit under ILO:s Konventionen om ursprungsfolk och stamfolk - en skam för Sverige.
 Canomia  
Jag insåg inte förrän filmen började att det var en långfilmsversion av Stoerre Vaerie.
 Astrojacob  
Tack Amanda för ditt mod och dina känsliga fingertoppar och vilket skådespel!!! Andäktigt, vackert och plågsamt fantastiskt. Är värd all uppmärksamhet och min Femma årets enklaste.
 Hypostas  
En av de bästa svenska filmer som gjorts under 2000-talet.
 Spidde  
Det hade räckt att läsa recensionerna för min del, känner jag. Precis som med mycket annat i Sverige 2017 känns det lite högstadie över filmen, men tyvärr är den för seg för skolungdomar. Känns som den största masspsykosen i filmsverige sedan Turist och dessutom är Olle Sarri tokigt ung för sin roll.
 Jaganatha  
Nej, detta lever inte riktigt upp till de högt ställda förväntningarna, när jag nu väl fick för mig att se filmen. Jag har också läst Maja Hagermans bok om Herman Lundborg och hans rasbiologiska institut, så inget rörande det ämnet når mig längre med chockverkan. Egentligen hade jag nog hoppats att filmen skulle ha handlat mer om rasbiologi och den bakomliggande ideologin än vad som nu var fallet. Annars finns det ju mycket att berömma här i fråga om bl.a. skådespeleri, foto och klippning. Tyvärr är filmen lite för demonstrativt "politiskt korrekt" och "rätt i tiden" för sitt eget bästa och det gör att den inte dröjer sig kvar i mitt minne så länge.
 Portugallien  
3+
 asasae  
Typiskt svenskt depp. Orkade inte mer än en kvart, sedan förstod jag att det här blir jag varken glad eller lycklig av!
 EvilNed  
En svensk white guilt-film. Helt Ok, men inget nytt under solen.
 Stygga-Vargen  
Det här blev en stor besvikelse. Filmen är bara seg och tråkig. Förstår inte all hype kring den här smörjan.
 Gordyal  
En stor besvikelse. Hela filmen känns halvdan, och när den väl är slut så har den inte fått särskilt mycket sagt. Lätt att gäspa till - lätt att glömma. (5-/15)
 haajen  
Det här var faktiskt rätt tunt, några scener bränner till, det är tekniskt välgjort och välspelat men filmens mittenparti är segt och känns på tok för utdraget. En svag trea.
 Muhammed  
Bra jobbat!
 Abigor  
Händelsefattigt och tunt. Mitt intresse vidhålls dock filmen igenom och när slutet väl kommer hade man önskat att den var längre.
 Danny_Boy  
En av de bättre svenska filmer de senaste åren!
 emilstjernholm  
Välgjort om en mörk del av Sveriges historia. Förtrycket skildras på olika mer eller eller mindre explicita nivåer. Hoppas Sparrok får en bagge för bästa huvudroll. Fantastiskt foto.
 Doddedronten  
Instämmer med föregående betygskomnentar!
 mylar  
Ingen känsla för tidsåldern eller trovärdigheten i vad de tar sig för. Det finns alldeles för mycket störande hål i historien för att det ska vara intressant att titta på.
 Jamesa  
Välgjord, välspelad, intressant och bra. Kunde ha varit en halvtimme längre.
 Bozze80  
Snäppet bättre än kortfilmen den baseras på, och som är integrerad i den här. Den här lider dock också av att historien är bättre än filmen, alldeles för mycket hål och frågetecken för att bli intressant. Sen är skådespeleriet dessutom tämligen taffligt på många håll...
 karlstadtös  
Kände att jag saknade mycket i historien. känns som den avslutades mitt i.
 dafreakish  
En hemsk men samtidigt vacker film om en av svensk historias värsta skamfläckar, rasbiologiska institutet och dess konsekvenser. Förståelsen är stor för Elle-Marja och hennes reaktion på sin omvärld samtidigt som man förstår hennes ånger. Filmen säger inte alltid mycket med ord men den är relevant och speglar dåtid men även nutid. Varför är det på något plan fel att vara "annorlunda"? Vem definierar annorlunda? Frågor väcks, besvaras och lämnar spår. En viktig film.
 kryttan  
Jag som i stort sett har gett upp svensk film, för dess tafatthet och värdelösa skådisar/regissörer osv. Men jag ser ljus i tunneln, detta var ju både välspelat, välregisserat och intressant.
 Johan2006  
En kraftfull tjej som inte viker sig. Vi borde kanske ha fler filmer från svenskt 30-tal. Det är en spännande era i Sverige jag inte känner till så mycket om.
 karlmats  
En film där det inte händer jättemycket, man hade kanske förväntat sig lite mer inblick i samisk kultur än vad som faktiskt erbjöds och även om det stundtals är bra så är det också många scener där Elle Marja går runt och är lite kufisk och skapar ångest för sin omgivning. Handlingen hade gärna fått fyllas med mer matigt innehåll, 110 minuter ska verkligen räcka för att inte avsluta mitt i. Den lämnar inga större avtryck och det blir en ganska stark 2a till slut.
 wiberga  
En låååångsam dramafilm som växer ju mer man tänker på den efteråt. Skulle inte kalla den ett mästerverk men den var absolut sevärd. En svag 4.
 fabbe86  
Lene Cecilia Sparrok är väldigt bra i huvudrollen och bär till mångt och mycket den här historien. Hennes prestation gör att det hela tiden finns nerv och spänning och jag är investerad hela vägen in i mål. Stark trea.
 Boondock_saint  
Välspelad och vacker, men det händer inte så mycket och den griper inte tag i mig så som jag trodde den skulle göra. Kanske hade jag alldeles för höga förväntningar, men jag är i alla fall glad att jag har sett den.
 okidoki  
Berör
 mammene  
Tja , det får bli en svag trea, är lite kluven, ena sidan inre så ofta det görs svensk film om samer och andra sidan blev det inte så intressant som jag trodde. Det kändes som om man ville göra det mer mystiskt än det behövdes och då kändes det mest konstigt och det gäller också Elle-Marja som i mycket var mest konstig och ganska jobbig och det kan man väl vara. Men det kändes som om man tappade bort något, så själva grundhistorien blev lidande. Men ändå en del av vår historia som vi kanske inte kan vara stolta över och som är bra att visa.
 abnormal  
Snygga miljöer och delvis välspelad (huvudrolls-syskonen - ja!), men lite trött på tysta, knepiga huvudkaraktärer som det är oklart varför folk gillar.
 labi  
The Sparroks håller nerven i en annars typiskt svenskt skissartad film. Viktig som vitbok dock.
 PeterTheW  
Stark historia om en sjuk utanförskap. Lite småseg fart bitvis. Stark trea.
 BlueViper  
Som film är det en fyra, bra skådespel, lågt tempo som oftast bara tillför till stämningen och ger tid till tankar och fina miljöer. Men för mig blev det en femma i själva upplevelsen.
 Sture Stenhög  
Intressant med en film från ett samiskt perspektiv, det känns som ett underligt underutnyttjat tema i svensk film. Bra skådespelarinsats från Lene Cecilia Sparrok också, hon gestaltar på ett övertygande sätt en karaktär som inte riktigt hör hemma i någon av de två världarna, och jag gillar även att hennes reaktioner på det inte alltid är de mest konstruktiva. I övrigt är det dock en film som är kompetent i det mesta, men lite för ordinär för att sticka ut. Jag tycker dessutom att man gott kunde ha skippat nutidshistorien, jag har svårt att se att den tillför något, mer än en syskonkonflikt som den sedan inte riktigt kan leverera. Klart över medel när det kommer till svensk film är den hursomhelst fortfarande
 2004Orre  
Sjukt tråkig film som är väldigt otydlig, och filmen fokuserar bara på Elle-Marja! Jag ger den ändå en trea eftersom den är ju ändå ganska djup
 Greystalker  
Riktigt bra!
 DIProgan  
Det finns en rätt bra närvaro och vibb här men de drar ut på nästan allting vilket gör att något som inte är story nog för en långfilm ändå blir en. Ämnet duger men inte utförandet.
 Ful_fisk  
Stilig och bra film. Några gånger bränner det till ordentligt, men för det mesta stannar den dock på trean. Men en rätt stark sådan, ändå.
 Mysharry  
En föreslagen femma, men tyvärr inget lyckat genomförande. Konstig dialog, märkliga scenbyten, folktomt i studentstaden, alldeles för många tomrum. Tar upp otroligt angelägna ämnen - mångkultur, svenskarnas behandling av samerna, rasism både då och nu - men ett angeläget ämne gör ingen bra film. Däremot mycket bra diskussionsunderlag, många tillfällen att pausa och diskutera vad man sett - och vad som inte sägs rakt ut, eller inte sägs alls. Borde vara obligatorisk visning i skolan. Men åndå, en svag film, med några starka scener.
 Afflicter  
Kernell är så upptagen med sameförtrycket att hon glömmer göra en film av det hela. Bra skådespel, men endast halva filmen är bra.
 Spook  
hade gärna sett mer om samerna uppe på fjället.
 Tonti  
Sätter storsint nog en trea till denna helt okej film. Inramningen med nutiden var väl det sämsta, och att det var lite för mycket manusdoktor över det hela. Gillar ändå att den lämnar lite luckor i handlingen ibland och huvudrollen spelas med bravur. Viktigt att storyn berättas. Hade kunnat göras klart bättre, men också betydligt sämre.
 Hanness  
Trodde den skulle vara bra efter alla hyllningar, att kalla den bra är en överdrift. Men helt OK film.
 Hanness  
Trodde den skulle vara bra efter alla hyllningar, att kalla den bra är en överdrift. Men helt OK film.
« Föregående   |   1 2
Senaste kommentarer
Paddleton (info) 20:41 25/6 (6) 
Union Square (info) 20:10 25/6 (1) 
Den of Thieves (info) 19:38 25/6 (27) 
Get Out (info) 19:34 25/6 (92) 
American Made (info) 19:29 25/6 (37) 
The Perfect Date (info) 19:21 25/6 (3) 
Crypto (info) 19:19 25/6 (1) 
The Drowning (info) 17:58 25/6 (3) 
Isle of Dogs (info) 17:32 25/6 (29) 
What Men Want (info) 17:26 25/6 (1) 
Avengers: Endgame (info) 17:20 25/6 (29) 
The Last Summer (info) 17:19 25/6 (2) 
Under belägring 2 (info) 17:17 25/6 (150) 
Specialisten (info) 17:14 25/6 (117) 
Whitney (info) 17:10 25/6 (7) 
Booksmart (info) 17:06 25/6 (10) 
John Wick: Chapter 3 - Parabellum (info) 17:05 25/6 (12) 
Rim of the World (info) 16:59 25/6 (9) 
Always Be My Maybe (info) 16:55 25/6 (4) 
The Professor (info) 16:51 25/6 (3) 
Someone Great (info) 16:46 25/6 (2) 
The Girl in the Spider's Web (info) 16:44 25/6 (13) 
Hej Pussycat (info) 16:31 25/6 (20) 
The Meg (info) 16:27 25/6 (46) 
Adrift (info) 16:23 25/6 (9) 
Plus one (info) 16:14 25/6 (1) 
The Way We Weren't (info) 15:57 25/6 (1) 
Anna (info) 15:41 25/6 (1) 
Fimpen (info) 14:56 25/6 (75) 
Offret (info) 14:55 25/6 (160) 
The Con Is On (info) 14:16 25/6 (1) 
Bajonett på! (info) 11:56 25/6 (3) 
40 pistoler (info) 11:55 25/6 (10) 
Smurfarna: Den försvunna byn (info) 10:52 25/6 (7) 
The Silence (info) 10:22 25/6 (10) 
The 33D Invader (info) 10:08 25/6 (2) 
The Man Who Killed Don Quixote (info) 09:43 25/6 (7) 
Dödskallen (info) 09:32 25/6 (9) 
Wishmaster (info) 09:23 25/6 (108) 
Trots allt (info) 08:33 25/6 (1) 
The Unwanted (info) 04:59 25/6 (2) 
Djungelboken (info) 02:44 25/6 (85) 
The Wolf's Call (info) 02:43 25/6 (2) 
The Beach Bum (info) 02:42 25/6 (6) 
Thunderstruck (info) 02:41 25/6 (2) 
Cake (info) 02:41 25/6 (26) 
Monica Z (info) 02:40 25/6 (152) 
The Nun (info) 01:02 25/6 (31) 
Legally Blonde (info) 00:45 25/6 (493) 
Mannen från Laramie (info) 00:28 25/6 (26) 
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor