Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 584 Besökare idag: 4 758
annons
annons
Laddar...

Recension av Revolutionary Road

Regissör: Sam Mendes
År: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5199)    Forumdiskussion (0)
29/1 2009
Recenserad av crawler
S
am Mendes har alltid intresserat sig för frågor om familj, kön och strukturella mekanismer, men inte sedan "American Beauty" har det varit lika tydligt som i "Revolutionary Road". Och aldrig har det varit lika oförlåtande skarpsynt. I båda filmerna berättar han dystra historier om hur det västerländska samhället i allmänhet, och det konservativt amerikanska i synnerhet, bakbinder sina medborgare och låter deras drömmar vittra sönder redan innan de har formulerats. Men där debutens livströtte familjefar bestyckades med viss handlingskraft och därmed gavs chansen att initiera någon sorts förändring, lider det unga paret i "Revolutionary Road" av en förödande oförmåga.

Trots parets uttalat progressiva förhållningssätt till omvärlden, och deras förakt för den människotyp den skapar, är maskerna de bär såväl djupt stereotypa – han är den hårt arbetande försörjaren och hon den understimulerade hemmafrun – som omöjliga att ta av. Båda har insikt nog att förstå det ohållbara i situationen, men de besitter inte kraften att skapa det gemensamma liv de drömt om. Den 50-talistiska inramningen gör dilemmat så mycket mer smärtfyllt. Friktionen mellan den frodande modernismen – där den personliga friheten och de storslagna drömmarna hyllas – och den djupt rotade amerikanska konservatismen, sliter människor i stycken. Slutligen är det, som alltid, barnen som drabbas hårdast. Det är för deras skull som föräldrarna känner sig tvingade att ge upp sina framtidsdrömmar, och därmed blir så upptagna av sina egna självförebråelser och depressioner att barnen glöms bort.

Rent visuellt är "Revloutionary Road", som vanligt när det gäller Sam Mendes, en ögonfröjd. Han bygger upp en svalt stiliserad 50-talistisk förortsidyll, som för tankarna till såväl Frank Capra som "Blue Velvet", där inte en detalj finns på någon annan plats än den rätta. Klokt nog låter han dock ingenting överskugga den tragedi som sakta men säkert vecklar ut sig, för "Revolutionary Road" är i allra högsta grad en skådespelarfilm. Inför filmens premiär har mycket fokus har lagts på personerna Kate Winslet och Leonardo DiCaprio, men från sekunden de möter varandra i filmens första scen är eventuella tankar på "Titanic", röda mattor och andra oväsentligheter fullständigt bortblåsta. De är helt enkelt självlysande – samspelet och gehöret är så gott som fullkomligt. Som en bonus är även Kathy Bates med i rollistan, vilket alltid ger pluspoäng.

"Revolutionary Road" är fullkomligt ärlig, och som sådan extremt dyster. Sant är också att den nog är Sam Mendes hittills finaste ögonblick.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
crawler 26 har röstat
 
av crawler
Shrink - Fallet doktor Carter
 3 har röstat
Pettson och Findus - Glömligheter
 3 har röstat
Revolutionary Road
 26 har röstat
Max Payne
 30 har röstat
Maria Larssons eviga ögonblick
 9 har röstat
Hennes envisa hjärta
 6 har röstat
Margot at the Wedding
 19 har röstat
Min bror är enda barnet
 4 har röstat
What Happens in Vegas...
 8 har röstat
Street Kings
 18 har röstat
 
Senaste recensioner
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
The Roommate
0 har röstat
The Revenant
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor