Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 627 Besökare idag: 4 247
annons
annons
Laddar...

Recension av Amelie från Montmartre

Regissör: Jean-Pierre Jeunet
År: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1911)    Forumdiskussion (0)
30/12 2004
Recenserad av eandersson
A
melie är en mycket speciell person. Som liten fick hon inte gå i skolan då hennes far, som är läkare, trodde att hon hade hjärtfel, så Amelies mor fick undervisa henne i hemmet. När hennes mor dör genom en olyckshändelse blir Amelie ännu mer isolerad och pappan sjunker ner i en djup saknad efter mamman.

Amelie som vuxen jobbar på ett kafé i Paris, som är befolkat av en del underliga personer. I Amelies hus bor även där en del underliga personer. ”Glasmannen”, en man som lider av benskörhet och vågar därför inte gå utanför sin egen lägenhet. Sedan den elaka grönsakshandlaren som trakasserar sitt biträde. Där bor även den olyckliga portvakterskan som lider av sin sedan länge försvunna man.

En dag står Amelie med en flaska i handen och får höra på nyheterna att prinsessan Diana omkommit, chockad som hon blir tappar hon flaskan i golvet och korken rullar iväg och stöter till en lös platta i väggen, där inne i väggen finner hon ett rostigt skrin som är fyllt av någons barndomsminnen, hon bestämmer sig för att hitta ägaren och lämna tillbaka det. Efter att ha lämnat tillbaka skrinet ser hon hur mycket det gläder den nu drygt 50-åriga mannen. Stimulerad av detta bestämmer sig Amelie för att börja hjälpa andra personer, hon börjar med sina grannar.

En dag ser hon en ung man, som letar efter sönderrivna passfoton vid en fotoautomat. När mannen lämnar platsen tappar han sitt fotoalbum, Amelie beslutar sig för att ta upp jakten på denne man vid namn Nino.

Filmen är mycket bra och roligt berättad, bilderna är magiska och varenda karaktär är speciell. Jag tycker de tio första minuterarna är mycket roliga och viktiga då man får se lite hur Amelie var som liten och varför hon är som hon är.

Min favoritdel i filmen måste vara när hon försöker driva den elaka grönsakshandlaren till vansinne som hämnd för hur han behandlar sitt biträde.

Amelie förtrollade mig med sin charm och jag tvingades sitta kvar i min soffa trots att jag var tvungen att gå på toaletten; varenda minut i filmen var viktig och sevärd. Det händer roliga saker nästan hela tiden som lyfter upp denna originella film. Språket gör även en stor del i denna romantiska komedi enligt mig, då jag anser franska vara kärlekens språk.

Jean-Pierre Jeunet har regisserat 7 filmer inklusive Amelie från Montmartre, den film som sticker ut mest från mängden är Alien Återuppstår, som att tillägga är den enda engelsktalande film han gjort hittills. Audrey Tautou som spelar Amelie har synts till i Jeunets senaste film, ”En långvarig förlovning”.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
howlin 36 har röstat
eandersson 29 har röstat
MfAP 31 har röstat
Karatehunden 20 har röstat
 
av eandersson
Spirited Away
 13 har röstat
Amelie från Montmartre
 29 har röstat
 
Senaste recensioner
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor