Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 475 Besökare idag: 5 037
annons
Laddar...

Recension av Cobra Verde

Regissör: Werner Herzog
Ã…r: 1987
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3695)    Forumdiskussion (0)
21/12 2005
Recenserad av von_fantasy
A
llting har ett slut och man kommer till slutet förr eller senare. Denna film visar slutet på en av världens, kanske genom tidernas, största samarbeten. Jag talar naturligtvis om regissören Werner Herzog och scenkonstnären/skådespelaren Klaus Kinski. Vid den här tidpunkten var Klaus Kinski en verklig plåga att jobba med (enligt Herzog) och han hade blivit mer och mer underlig, speciellt då han höll på att spela in sin film Paganini parallellt/direkt efter denna film.

I och med denna film så förstod varenda part att det aldrig skulle gå att spela in en till film eftersom Herzog blev mer och mer kontrollerande och maktgalen medan Kinski drogs mot punkten där total galenskap är ett milt begrepp.

Handlingen kretsar kring den barfota banditen, kallad Cobra Verde. En dag kommer han till ett sockerplantage där han får jobb som "boskapsskötare" (boskapen är tydligen mörkhyade slavar). Men när ägaren får reda på att Francisco Manoel da Silva/Cobra Verde har haft sex med hans tre döttrar så spricker allt.

Cobra Verde får då i uppdrag att åka till Västafrika för att försöka skaffa fler slavar, vilket är ett omöjligt uppdrag och som skulle driva vilken människa som helst mot en säker död. Men Cobra Verde lyckas övertyga kungen om att skicka fler slavar vilket ingen trodde skulle vara möjligt. Cobra Verde bosätter sig i en övergiven fästning där han får kontroll. Men kontrollen han får är kortvarig då den Dahomianska kungen bestämmer sig för att fångata Cobra Verde och då börjar en massa olika händelser uppstå, flykt, hämnd, krig och mycket mer.

Skådespelarna är medelmåttiga förutom Klaus Kinski som jag tycker gör en av sina bästa roller någonsin. Han förmedlar verkligen Cobra Verdes känslor och tankegångar på ett underbart sätt. Han lever sig in i rollen och blir karaktären. Att Kinski sedan ser väldigt sliten och gammal ut gör det hela inte värre utan gör han bara mer trovärdig som den åldrande barfota banditen. Sedan måste jag säga att Kinski och King Ampaw samspelar grymt bra genom hela filmen.

Herzogs regi tycker jag också är underbar. Han får alltid fram det härliga i miljöerna. Han vet även hur han ska göra för att få fram det bästa ur Klaus Kinski, speciellt hans totalt galna ögon som alltid är fyllda med fokusering, nonchalans, hat och förvirring (se hans ögon när han möter den Dahomianska kungen för sista gången). Varenda filmvinkel är genialisk och mästerlig. Tyvärr blev ju detta Herzogs sista film med Kinski (då Herzog inte ville regissera Kinskis Paganini).

Mot slutet bryter galenskapen ut och Kinski är totalt bortom kontroll skulle jag säga. Men det blir så bra och sista scenen med honom är en av filmhistoriens vackraste scener. Att Cobra Verde efter allt fortfarande har viljan kvar och att Klaus Kinski fortfarande orkade ge allt.

Det jag tänker ganska intensivt på då jag ser denna filmen är att det aldrig kommer finnas någon liknande film. Klaus Kinski, Tysklands bästa skådespelare genom tiderna, gjorde aldrig någon mer film med Werner Herzog, Tysklands bästa regissör genom tiderna. Det kommer aldrig gå att göra en till film med dessa två herrar då Klaus Kinski sorgligt nog gick bort i hjärtattack 1991. Detta är det sista mästerverket av Werner Herzog tillsammans med Klaus Kinski.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
von_fantasy 11 har röstat
 
av von_fantasy
Apornas planet
 12 har röstat
Sin City
 15 har röstat
Da Vinci-koden
 12 har röstat
Omen
 28 har röstat
The Hills Have Eyes
 23 har röstat
Likplundraren
 3 har röstat
Independence Day
 14 har röstat
Cobra Verde
 11 har röstat
Harry Potter och den flammande bägaren
 11 har röstat
Black Dragons
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor