Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 534 Besökare idag: 5 166
annons
annons
Laddar...

Recension av Nosferatu

Regissör: F W Murnau
År: 1922
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1963)    Forumdiskussion (0)
31/12 2004
Recenserad av von_fantasy
N
osferatu, En symfoni i skräck (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens). Ja vad ska man säga? En stum skräckfilm, fungerar det? Ja visst!

Jag hade oturen att se filmen med ett horribelt soundtrack av synthgruppen Art Zoyd. Se upp för den! Störande småljud och konstiga synthar, passar verkligen inte in i filmen.

Nåja. Handlingen baserar sig på Bram Stokers helt underbara bok Dracula. Dock så hade filmmakarna inte rätten till att göra en film om Dracula så dom ändrade alla namn och platser. Så Greve Dracula heter här Greve Graf Orlock och Dracula åker inte till London utan till Bremen.

Det är alltså Hutter (Renfield i Stoker bok) som ska resa till Orlocks slott. Där ska han få Orlock att skriva på några papper om tomtköp, Orlock ska köpa tomten/kyrkan som är mittemot Hutters hus.

När Hutter väl anländer så är någonting fel. Greve Orlock är till synes ingen vanlig person, något som Hutter får notera i den klassiska scenen då han råkar skära sig på brödkniven.

Greve Orlock beger sig senare till sitt nya hus och bringar även pesten till staden. Båtfärden dit hör till en av dom bästa scenerna i hela filmen. Hutters flickvän Ellen förstår att Hutter är under Orlocks förbannelse när han äntligen kommer hem och vill offra sin själ till Greve Orlock.

Många fina miljöer och otroliga skuggeffekter, tysk expressionim! Skådespelarinsatserna är riktigt bra. Roligaste karaktären är Knock (spelad av Alexander Granach) som är Hutters chef. En annan skådespelare som ska hyllas är Max Schreck.

Hans otroliga rolltolkning av Greve Orlock är fantastisk och man blir nästan lite skrämd av hans utseende. Han ser ut som en korsning mellan en råtta och människa, inte som en elegant herre (som Lugosi tolkar honom). Hans stela rörelser är riktigt hemska. Uttryckslösheten i hans ansikte är horribelt skrämmande. Ett stort plus!

F.W. Murnau, som är regissör, har verkligen lyckats göra ett odödligt mästerverk i och med denna film. Han hade med andra kameravinklar än vad man brukade och han använde skuggor som fick berätta vad som hände och mycket mer.

Detta är inte första filmen som baserar sig på Bram Stokers bok utan den första filmen heter "Drakula halála" (Draculas Död) och är från 1923, trots att man hävdar att den inte är baserad på boken. Filmen är idag försvunnen och det finns bara bilder och några postrar som kan bevisa att det verkligen har existerat/existerar. Det finns en ännu tidigare film som innehåller vampyrer (dock inte baserad på stokers novell) som heter ”Nachte des grauens” och gjordes 1916.

Några månader efter jag såg Art Zoyd-versionen såg jag en annan version där gruppen Type O Negative gjorde soundtracket. Det är mycket bättre och håller ihop filmen ganska bra, även fast det är musik av det lite för modernare slaget. Varför ska det vara så svårt att få tag på en version med enkla hemska stråkar eller ett kallt piano?


Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Stygga-Vargen 1 har röstat
Linus film 2 har röstat
djonipony 80 har röstat
von_fantasy 30 har röstat
cineasten89 25 har röstat
 
av von_fantasy
Apornas planet
 12 har röstat
Sin City
 15 har röstat
Da Vinci-koden
 12 har röstat
Omen
 28 har röstat
The Hills Have Eyes
 23 har röstat
Likplundraren
 3 har röstat
Independence Day
 14 har röstat
Cobra Verde
 11 har röstat
Harry Potter och den flammande bägaren
 11 har röstat
Black Dragons
 6 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor