Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 208 Besökare idag: 4 262
annons
annons
Laddar...

Recension av A Moment of Innocence

Regissör: Mohsen Makhmalbaf
År: 1996
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (453)    Forumdiskussion (0)
21/3 2018
Recenserad av AgnesPetter
N
un va Goldoon av Mohsen Makhmalbaf är en semi-fiktiv, semi-självbiografisk metafilm som går i linje med den iranska nya vågen, en filmstil som växt fram i Iran ända sedan slutet av 60-talet.

Iranska nya vågen kan liknas vid italiensk neorealism, som ofta skildrar vanliga människors verklighet i deras naturliga miljö och på så vis ofta lyfter samhälls-klassiska frågor. Vanligt förekommande inom iranska nya vågen är just att man liksom suddar lite på gränserna mellan fiktiv och dokumentär film, vilket går i linje med dess teman att skildra realism.

Filmen Nun va Goldoon behandlar Makhmalbafs utredning av en händelse som ägde rum i hans ungdom. Genom att anlita två ynglingar ska han låta dem iscensätta och spela ut den konflikt som utlöstes mellan han själv och en utposterad polisman i en attack mot regimen, och som utmynnade i att han knivhögg polismannen. Den riktige polismannen är också med för att regissera sitt yngre jag med ett eget kamerateam, medan Makhmalbaf ska regissera sitt.

Under filmens gång får vi följa de båda regissörernas arbete tillsammans med de yngre versioner av sig själva, framförallt hur polismannen bearbetar händelsen och försöker få klarhet i den, men även de yngre skådespelarnas liv, som på något vis tycks smälta samman med historien de ska spela ut.

Och det går snart upp för mig att detta inte kommer att bli ett “korrekt” återskapande (finns ens något sådant?) utan snarare en uppgörelse med vad som hände och en återupplevelse av vad som hände. Detta utmynnar i en slags komplex metamorfos, där både polisen och Makmalbafs återupplevda historier möts men där även ungdomarnas upplevelser och ideér spelar in. Idéer som både smälter in i den äldre generationens och som bryter med dem, då de vill hitta en annan lösning och inte bara återskapa en våldsam händelse utan ändra historien.

Detta är en komplex och helt klart fascinerande film som tåls att se igen. De första 2/3 av filmen är intressanta men blir endast en slags uppvärmning till de sista 25 minuterna. Det är här de båda kamerateamen ska mötas, och det är först då som det börjar bli riktigt intressant…

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AgnesPetter 0 har röstat
 
av AgnesPetter
A Moment of Innocence
 0 har röstat
Turinhästen
 4 har röstat
Tekkonkinkreet
 1 har röstat
Vi som älskade varann så mycket
 0 har röstat
Var är min väns hus?
 1 har röstat
Taxi Teheran
 1 har röstat
Natt och dimma
 1 har röstat
Min lycka
 2 har röstat
Festen
 1 har röstat
The Hateful Eight
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor