Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 607 Besökare idag: 5 111
annons
Laddar...

Recension av Annapolis

Regissör: Justin Lin
Ã…r: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3624)    Forumdiskussion (0)
15/12 2006
Recenserad av Loomis
D
et finns många skäl till varför man utan att verka dum, både vid första och andra anblicken, tror att ”Annapolis” är en nyinspelning av klassikern ”En Officer och en Gentleman”. Så är också James Franco inte helt olik en ung Richard Gere. Men nu är fallet inte så, istället står den på egna ben och en snarlik version av Geres gripande kärleksdrama borde kanske vara på sin tid efter att över 20 år har passerat?

Jake Huard (James Franco) vantrivs med sin vardag där han jobbar på ett bygge som just nu konstruerar ett stort fartyg. Där bossar också hans ensamstående far som kör lite extra hårt med Jake. Rakt över viken där fartyget byggs håller flottan till, sedan barnsben har Jake alltid drömt om att få gå på utbildningen där men bara hans avlidne mor har någonsin trott på att han skulle klara av det. Han står med på reservlistan för att komma in till utbildningen men han har inga direkta meriter att skryta med, men trots det, som en skänk från ovan, får han chansen till sitt livs dröm och äventyr när han blir antagen. Drömmen blir snart en mardröm och livet som hans far lever kanske inte var så tokigt i alla fall.

Ordet kliché är redan en kliché att använda i en recension men i det här fallet finns inga andra ord att ta till än att hela filmen är en uppradning av just klichéer. Det är ett rätt skrattretande karaktärsgalleri som erbjuds och manuset bjuder inte på några som helst överraskningar. Det är ett militärdrama med ambitioner att vara någon slags ”Rocky”- klon och kombinationen är inte alls lyckad. Varje scen går att räkna ut även för en femåring och återigen, det är klichéerna man lånat från både boxningsfilmer och ”En Officer och en Gentleman” som märks. Några egna ambitioner syns inte så långt ögat når.

Donnie Wahlberg drar åt sig många skratt i sin ytterst lilla biroll, tyvärr är det inte medvetet, men han har kanske kasserat in sina mest lättförtjänta pengar i sin karriär då han i scen efter scen bara sitter och rör på ögonbrynen. Det är underhållning på hög nivå, vilket tuggmotstånd det måste vara för en aktör att ta sig an en sådan roll. Helt otroligt.
Bättre går det för Franco som fortsätter med bestämda steg mot en stor karriär. Filmen är hans, precis som Richard Gere ägde sin roll som en officer och gentleman. Även om Franco inte har mycket att arbeta med så gör han det övertygande, inte minst med tanke på att alla hans skådiskollegor känns lika fel som om Ikea skulle börja sälja färdigmonterade bokhyllor.

Vanligtvis när den här typen av filmer produceras så brukar den få bidrag, som i det här fallet skulle ha varit från den amerikanska flottan. Det brukar ses som en PR- investering men ”Annapolis” gjordes helt utan något ekonomiskt stöd från flottan. Där borde kanske filmproducenterna ha anat oråd när man inte går in och stöder hela grundstenen för filmen, att marinen gör män av sina pojkspolingar och det där klassiska dravlet. Men framför allt, hela filmen är som en lång reklamfilm för just flottan och inte ens då ville man skjuta in några pengar. Nu har det varken gjort till eller från i den här filmen som slutprodukt vart pengarna kommit ifrån, men intressant här är att man haft en sådant enormt självförtroende på sin film som enbart bjuder på kliché efter kliché. Det förstod flottan men tyvärr ingen annan.

Även om min ton är väldigt negativ så finns det trots det ett visst underhållningsvärde i ”Annapolis”. Det är alltid kul att följa en ”under dog” som slåss för rättvisa i alla situationer, hur smöriga dom än må bli. Sen är det också något visst i att se hur amerikanarna klappar sig på axeln gång efter gång. ”Annapolis” är en rätt dålig film som faktiskt funkar, fast på ett dåligt vis.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Loomis 4 har röstat
 
av Loomis
Turistas
 7 har röstat
Kärlekens slöja
 3 har röstat
Parfymen: Berättelsen om en mördare
 23 har röstat
Annapolis
 4 har röstat
The Benchwarmers
 6 har röstat
United 93
 17 har röstat
Lucky Number Slevin
 28 har röstat
Hooligans
 15 har röstat
Höjdarskolan: Sky High
 3 har röstat
Saw 2
 13 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor