Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 459 Besökare idag: 4 916
annons
Laddar...

Recension av 12 edsvurna män

Regissör: Sidney Lumet
Ã…r: 1957
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5043)    Forumdiskussion (0)
3/4 2007
Recenserad av Priceguy
E
n artonåring står åtalad för att ha huggit ihjäl sin far med en kniv. Bevisen är överväldigande: två ögonvittnen, den mycket ovanliga kniven har dokumenterat tillhört artonåringen, artonåringens alibi faller på enkla frågor. Om han fälls kommer han att avrättas. Juryn drar sig tillbaka för att diskutera. Alla tror att det hela är en formalitet. Men när de tolv, som måste vara eniga, röstar är det en man som röstar "oskyldig".

Där börjar filmen. Resten av den utspelar sig i rummet där juryn diskuterar, och består av ett enda nittio minuter långt samtal mellan de tolv jurymedlemmarna, där den ende med avvikande mening (spelad av Henry Fonda i en fantastisk prestation) försöker övertyga de andra. Filmen utvecklar sig organiskt och verklighetstroget, flagnar kanske ibland, men visar upp den intellektuella, nästan fullständigt actionbefriade handlingen med en säkerhet som man inte längre är van att se.

Framgång eller misslyckande för en sådan här film, som utspelas helt och hållet i interaktionen mellan karaktärerna, beror på två saker: karaktärerna, och människorna som porträtterar dem. Pjäsen som filmen baseras på gjorde ett grundligt jobb i den första kategorin; vi möter tolv mycket olika och mycket väl utmejslade personligheter. På förhållandevis kort tid lär vi känna dem, lär oss deras egenheter, och förstår varför de tycker och tror som de gör. Det känns äkta.

I den andra kategorien har filmen lyckats väldigt väl. Veteraner som Henry Fonda, Martin Balsam och Joseph Sweeney gör som alltid utmärkta insatser. Bland skådespelarna jag inte kände till tidigare imponerar särskilt George Voskovec som östeuropeisk invandrare med stor stolthet över sitt nya land USA och E.G. Marshall som rationell, intelligent börsmäklare som inte är lätt att påverka.

Det här är en riktigt stor film, imponerande mycket därför att sådant som andra filmer tycker är viktigt fullständigt ignoreras. Vi ser den åtalade en enda gång, väldigt snabbt. Vi får aldrig veta om han faktiskt är skyldig. Vi vet inte ens vad jurymedlemmarna heter. I stället presenteras vi för tolv välgenomtänkta karaktärer och får se dem gnidas mot varandra i en och en halv timme, i ett nästan unikt personlighetsdrama. Tolv edsvurna män är helt enkelt en klassiker, och med rätta.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Puffie 4 har röstat
BeforeYouDie 5 har röstat
Priceguy 18 har röstat
NeZa 16 har röstat
 
av Priceguy
Watchmen
 21 har röstat
Shortbus
 6 har röstat
Glen or Glenda
 4 har röstat
Cubic
 8 har röstat
Romeo + Julia
 6 har röstat
12 edsvurna män
 18 har röstat
Chinatown
 8 har röstat
Josef - Drömmarnas konung
 1 har röstat
Borat
 42 har röstat
Midnight Cowboy
 10 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor