Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 471 Besökare idag: 5 837
annons
Laddar...

Recension av Black Swan

Regissör: Darren Aronofsky
Ã…r: 2010
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2839)    Forumdiskussion (0)
17/1 2011
Recenserad av henrik_a87
S
vansjön är en av de baletter som har blivit mest uppsatt någonsin. I Black Swan ska denna klassiska balett visas i en helt ny tappning i New York. Nina (Nathalie Portman) som är en av de bästa balettdansöserna söker rollen som svanprinsessan. Denna roll är naturligtvis väldigt eftertraktad. Men efter hårt arbete och mycket övning får hon till slut rollen. Detta kommer dock visa sig vara otroligt påfrestande både psykiskt och fysiskt.

Nina bor hemma med sin mamma och lever ett ganska strikt liv utan någon större spänning. Hennes mamma är väldigt mån om att hon ska må bra och försöker därför upprätthålla en ganska hård diciplin. Hon uppmuntrar henne till sofistikerad underhållning som baletten. Men ganska nyligen har det börjat en ny dansös vid namn Lily (Mila Kunis) som Nina blir kompis med. Hon å andra sidan lever ett väldigt fritt och lösaktigt liv och blir nästan en motpol till vad Nina är van vid. När Nina blir nyfiken på detta sätt att leva kommer det givetvis i konflikt med hennes gamla jag. Detta orosmoment riskerar att gå ut över hennes balettprestationer, något som skulle rasera allt för Nina. Ju längre tiden går verkar det som att Lily har blivit vän med Nina för att kunna försöka få huvudrollen själv.

Black Swan är en både en spännande och vacker film. Darren Aronofsky har här lyckats göra en balettfilm till en psykologisk thriller. Många faktorer spelar in för att den ska bli så spännande som den faktiskt är. En av de viktigaste ingredienserna i skräckgenren är musiken och det märks här. De välkända klassiska tonerna visar sig förvånande nog passa alldeles utmärkt. Det i kombination med hallucinationerna som byggs upp av det visuella bildar ett kaos som verkligen berör.

Nathalie Portman gör sin förmodligen bästa roll någonsin, framförallt i de delar av filmen där hon illustrerar obehag. Dessutom har filmen en vacker symbolik som jag inte tänker avslöja här. Black Swan är en fantastisk film som inte borde missas av någon.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
blue velvet 17 har röstat
henrik_a87 23 har röstat
 
av henrik_a87
Four Lions
 9 har röstat
Black Swan
 23 har röstat
Clerks
 3 har röstat
Cube
 2 har röstat
Boondock Saints
 5 har röstat
Forrest Gump
 16 har röstat
Clockwork Orange
 29 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor