Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 429 Besökare idag: 4 781
annons
annons
Laddar...

Recension av Big Eyes

Regissör: Tim Burton
År: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1356)    Forumdiskussion (0)
18/3 2015
Recenserad av Mat1az
U
nder början av 1960-talet slog konstnären Walter Keane igenom stort. Hans egendomliga porträtt av barn med oproportionerligt stora ögon spred sig över hela världen. Pengar rullade in. Det gick bra. Men Walter Keane hade inte målat några tavlor.

Hans fru Margaret var den verkliga konstnären bakom verken. Detta var dock Walter mycket angelägen om att ingen skulle få reda på. Han styrde Margaret med järnhand och höll henne i skymundan, allt för att han själv skulle få stå längst fram och ta åt sig av all ära.

Hela historien är nästan för absurd för att vara sann. Och kanske är det just den aspekten som fångat intresset hos Tim Burton. Han, som annars är näst intill synonym med skruvade komedier och gotiska filmer med bisarra inslag, har här valt en för honom aningen ovanlig berättelse.

Att Scott Alexander och Larry Karaszewski stått för manuset är självfallet en annan orsak till Burtons val. Trion har tidigare jobbat tillsammans med filmen Ed Wood (1994), biografin om skräpfilmsregissören med samma namn. Alexander och Karaszewski är för övrigt kända för sina manus till biografier som Man on The Moon (1999) och The People vs. Larrt Flynt (1996).

Skildringen av Margarets kamp i världen av lögner och män med makt är klart intressant. Men utförandet är aning för slätstruken för att det ska tända till ordentlig.

Amy Adams gör bra ifrån sig som den naiva Margaret Keane. Hon gör verkligen sitt bästa för att inte låta Christoph Waltz stjäla hela showen med sin energiska tolkning av humbugen Walter Keane. De båda kompletterar varandra bra. Jason Schwartzman och Krysten Ritter får varsin guldstjärna i kanten för sina mindre roller.

Big Eyes är ett klart kliv i ny riktning för Burton. Han lämnar bort många av de säregna dragen som så länge associerats med honom. Och det är på gott och ont. Det är roligt att se honom testa något nytt. Speciellt då han den senaste tiden tycks ha trampat ner sig i ett repetitivt träsk.

Filmen är klart bra och sevärd med en härlig ”feel good känsla” på slutet. Men det känns för lätt och enkel för att bli något utöver det vanliga.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 1 har röstat
JonatanW 0 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor