Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 374 Besökare idag: 4 397
annons
annons
Laddar...

Recension av Big Game

Regissör: Jalmari Helander
År: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1667)    Forumdiskussion (0)
24/3 2015
Recenserad av Mat1az
T
errorister har skjutit ner Air Force One. Planet kraschlandar någonstans i norra Finlands skogar. USA:s president (Samuel L. Jackson) lämnas hjälplös i den lappländska vildmarken. Han hittas av Oskari (Onni Tommila), en ensam 13-årig jägare. Oskari blir presidentens räddning. Men med terroristerna lurande i skogen är de nu båda i livsfara.

Jalmari Helander börjar allt mer likna något av Finlands nya Renny Harlin (mannen bakom oldschool actionsprakare som Die Hard 2, Cliff Hanger och The Long Kiss Goodnight). Ledordet för dem båda är storskalig action. Med sin första film Rare Exports (2010) visade Helander hur man gör just detta med relativt små medel. Denna gång har han haft Finlands hittills största filmbudget till sitt förfogande (8,5 miljoner euro).

Mycket explosioner blir det för den summan. Och det är snyggt och proffsigt utfört. Något som däremot inte tycks ha varit tillräckligt snyggt i Helanders ögon är Lappland. Även om filmen säger sig utspelas där så är alla exteriörer filmade i tyska Alperna. Missvisande? Absolut. Men oerhört vackert att titta på är det.

De finska rollerna spelas i alla fall av äkta finnar. Bland dem är den tämligen färska Onni Tommila ett stabilt kort (känd sedan tidigare från Rare Exports). Han håller en bra nivå vid sidan av Samuel L. Jackson. De båda har ett bra samspel och fungerar bra ihop. Jacksons egna recept må vara välanvänt, med det är vattentätt och man får det man förväntar sig av honom.

Som snällast kan man beskriva det här som popcornunderhållning. Det är breda penseldrag, stereotyper och utnötta klichéer som serveras. Det är dumt, overkligt och storyn pressas vidare med knep som får TV-såpor att framstå som innovativa. Men trots allt detta blir det aldrig tråkigt att se på.

Personkemin mellan Tommila och Jackson, tillsammans med det rappa tempot, gör att filmen susar förbi på noll tid. Och lika snabbt har man tyvärr också glömt hela filmen. Helander vet helt klart hur man gör snygg och fartfylld action. Att berätta en intressant historia tycks det däremot vara svårare med.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 0 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor