Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 371 Besökare idag: 4 398
annons
annons
Laddar...

Recension av The Water Diviner

Regissör: Russell Crowe
År: 2014
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (984)    Forumdiskussion (0)
11/5 2015
Recenserad av Mat1az
I
sin regidebut spelar Russel Crowe själv huvudrollen som familjefadern Joshua Connor. Joshua är en hårt arbetande bonde på Australiens landsbygd. På kvällarna sitter han i sina tre söners sovrum och läser högt ur deras favoritbok. Men sängarna i rummet har sedan länge stått tomma.

Sönerna åkte iväg som rekryter till Gallipoli. Slaget som ägde rum på den turkiska halvön var ett av de allra blodigaste under första världskriget. Närmare 130 000 personer miste sina liv där mellan 25 april 1915 och 9 januari 1916. Av dessa var ca 9000 från Australien.

Joshua och hans fru Eliza (Jacqueline McKenzie) fick beskedet för tre år sedan, att deras söner rapporterats saknade. De hade med största sannolikhet stupat vid Gallipoli. När Eliza i sin hopplöshet tar sitt eget liv bestämmer sig Joshua för att göra det ända han känner att längre har någon betydelse – att åka iväg till Gallipoli och få klarhet i sönernas öde.

The Water Diviner har sin bas i sviterna av första världskriget. Tillbakablickar, som ibland känns lite märkliga, ger en viss insikt i slaget vid Gallipoli. Men en direkt krigsfilm är det inte. Oftast känns det som att Crowe haft svårt att bestämma sig för vilket ben han vill stå på. Han spretar mellan familjedrama, äventyr, krig och sockersöt snyfthistoria med sentimentalromantiska inslag och lättsam humor. Speciellt originellt är det är inte heller. Crowe dirigerar med välanvända knep. Men de är förvisso välanvända just för att de fungerar.

Skådespelarmässigt finns inget att klaga på. Crowe levererar som väntat ett perfekt porträtt av en desperat familjefar som förlorat allt. Olga Kurylenko är bedårande som hotellvärdinnan Ayshe och Yilmaz Erdogan sätter en angenäm prägel på den turkiska Major Hasan. Fotot av Oscarvinnaren Andrew Lesnie, som olyckligtvis gick bort nyligen, är även det helt fläckfritt.

Filmen lär inte bita på alla med dess enkla och ibland lite underliga frammarsch. Mig lyckades den beröra, men jag känner mig ändå aningen kluven till den.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Mat1az 0 har röstat
 
av Mat1az
Mission: Impossible - Rogue Nation
 4 har röstat
Ant-Man
 6 har röstat
Mad Max: Fury Road
 4 har röstat
The Water Diviner
 0 har röstat
Avengers: Age of Ultron
 4 har röstat
Fast & Furious 7
 5 har röstat
Big Game
 0 har röstat
Big Eyes
 1 har röstat
The Imitation Game
 3 har röstat
Interstellar
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor