Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 404 Besökare idag: 4 901
annons
Laddar...

Recension av Monster's Ball

Regissör: Marc Forster
Ã…r: 2001
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4419)    Forumdiskussion (0)
9/7 2005
Recenserad av billybob
I
en liten stad i den amerikanska södern har Buck, Hank och Sonny Grotowski i tre generationer arbetat som fångvaktare på en anstalt för dödsdömda. Hank är chef för gruppen som utför avrättningarna. Sakta vävs Hanks liv alltmer ihop med Leticias, änkan till statens senast avrättade man.

Filmen inleds med en bild över den ena huvudrollsinnehavaren Billy Bob Thornton som ligger och sover. Förtexterna dyker upp som ur en dröm mellan roteringen på en takfläkt fram till att Billy Bob Thornton vaknar, går på toaletten och spyr!?
Denna inledande sekvens, mkt vackert fotograferad, skvallrar lite om att det man kommer att få se inte kommer att kunna genomskådas som svart eller vitt utan för att förstå de traumatiska händelser som följer (och som redan skett) måste man nog förse sig med en nyanserad blick.
Det här är en mycket ovanlig, svår, vacker, gotisk och förvånansvärt mänsklig skildring över några trasiga själar i den amerikanska södern. En film som belyser klasskildringar, kommunikationssvårigheter människor emellan, förnekelse, rasmotsättningar, omöjlig kärlek, självmord och dödsstraff m.m.

Tragedierna staplas på varandra men huvudkaraktärerna fortsätter ändå att hoppas och lever vidare med sin inneboende smärta och förhoppningen om att det ändå kan bli bättre trots att ljuset i tunneln ter sig väldigt avlägset. Osentimentalt drama som helt enkelt är en av de senaste årens absolut mest vitala filmer. Att det är en regidebut utav Marc Forster gör det hela ännu mer häpnadsväckande. Forster kan verkligen bli någon att räkna med framöver, och tillhör den skaran av nya unga regissörer som verkar vilja återupprätta den fina traditionen från den amerikanska personliga och konstnärliga filmens guldålder, nämligen perioden 1967 - 1980.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
billybob 8 har röstat
valsinger 5 har röstat
 
av billybob
We Were Soldiers
 42 har röstat
The Others
 10 har röstat
Monster's Ball
 8 har röstat
Sunset Boulevard
 15 har röstat
The Good Thief
 2 har röstat
The Kid Stays in the Picture
 5 har röstat
Bowling for Columbine
 12 har röstat
Gangs of New York
 6 har röstat
Dark Blue
 0 har röstat
xXx
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor