Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 530 Besökare idag: 5 687
annons
Laddar...

Recension av Sunset Boulevard

Regissör: Billy Wilder
Ã…r: 1950
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4840)    Forumdiskussion (0)
8/7 2005
Recenserad av billybob
J
oe Gillis är en ung filmmanusförfattare med ekonomiska bekymmer. Av en slump träffar han den f.d. stumfilmsstjärnan Norma Desmond. Norma är övertygad om att hon fortfarande är dyrkad av sina fans och planerar sin comeback. Vad hon behöver är hjälp av en manusförfattare.

Enormt mångbottnad film som dels fungerar som satir över Hollywood OCH dessutom är en nostalgisk hyllning till stumfilmen och dess stjärnor. Regissören och manusförfattaren Billy Wilder hade en sällsynt förmåga att göra blockbusters men ändå behålla en stark konstnärlig integritet och originalitet. Många av hans alster skulle kunna beskrivas som antifilmer av olika slag. Stalag 17 är en antikrigsfilm, Ungkarlslyan är en fantastiskt underhållande och rörande romantisk komedi men egentligen en antiromantisk film (!?) i den mån att den helt vänder sig bort från Hollywoods traditionella ramar och utstakade mallar. Sunset Boulevard är slutligen en antihollywoodfilm som ger en obehaglig och mörk bild av svunna tider, ensamhet och som framför allt belyser kändisskapets allra värsta baksida. Gamla stumfilmsstjärnan Gloria Swanson spelar en gammal övervintrad stumfilmsstjärna som blivit galen och den legendariske stumfilmsregissören Erich Von Stroheim spelar hennes strikte och hitchcocklike butler. In i bilden kommer William Holdens utstötte manusförfattare utan begåvning. Dessa tre utgör ramen i berättelsen och att skådespelare och regissörer som Buster Keaton och Cecil B. De Mille dyker upp ger filmen en näst intill dokumentär ton med bitter eftersmak. Swansons och Von Stroheims karaktärer påminner skräckinjagande mycket om dem själva och förgyller historiens trovärdighet. Lägg till Wilders starka känsla för dialog och man får en mångtydig och tankeväckande satir klingandes i moll.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
billybob 15 har röstat
 
av billybob
We Were Soldiers
 42 har röstat
The Others
 10 har röstat
Monster's Ball
 8 har röstat
Sunset Boulevard
 15 har röstat
The Good Thief
 2 har röstat
The Kid Stays in the Picture
 5 har röstat
Bowling for Columbine
 12 har röstat
Gangs of New York
 6 har röstat
Dark Blue
 0 har röstat
xXx
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor