Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 565 Besökare idag: 4 585
annons
Laddar...

Recension av 1939

Regissör: Göran Carmback
Ã…r: 1989
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1665)    Forumdiskussion (0)
26/5 2007
Recenserad av joacim92
F
ilmen utspelar sig under det andra världskriget i en liten by i småland. Annika bor med sin mamma, pappa, farfar och bror i ett hus på en gård. En dag flyger några militärplan över deras gård, och en flock militärer börjar röra sig kring deras by och till och med frågar om de har ett hus åt dem. Annikas mamma svarar ja, och visar dem till ladan där de kan få hålla till. Annika blir förälskad i en av militärerna och går ut och dansar.
En dag bestämmer sig Annika för att åka till Stockholm för att hälsa på sin kusin där. Hon reser till Stockholm och träffar av en slump den vackra festmänniskan Berit, utanför en arbetsplats. Både Berit och Annika söker jobb på samma arbetsplats som servitriser, och de får jobbet.
Berit och Annika blir bästa vänner och roar sig i skuggan av kriget. Berit vill att de ska bo tillsammans, och Annika är till en början tveksam men sedan bestämmer hon sig för det. De får vara med om många övningar och får sitta i skyddsrum timme efter timme. På en fest träffar Annika en stilig man som hon blir tillsammans med, och Berit blir med barn, men vet inte vem pappan är. När Annika giftit sig med mannen så visar han sig vara en riktig idiot. Han förbjuder Annika att träffa Berit så de måste träffas i smyg. Problemet kommer när Berit får sitt barn och hon behöver Annikas hjälp ibland...

En film som borde ses som en svensk klassiker. Helena Bergström spelar väldigt bra mot Helene Egelund, och det gör filmen ännu bättre för att skådisarna passar att spela mot varandra. Historian är bra, och manuset lika så. Den är både spännande och lite tragisk. Mot slutet blir den allt bättre och bättre. Många kända svenska skådisar är med och det gör det lite roligt att titta. Filmen är ett måste för den är så bra gjord och väldigt bra filmad med fina vyer. Att bygga om Stockholm var nog det dyraste momentet i filmen. Måste bara ses!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
tripphelorn 1 har röstat
joacim92 4 har röstat
 
av joacim92
Jägarna
 10 har röstat
Under solen
 2 har röstat
Änglagård – andra sommaren
 2 har röstat
Livet är en schlager
 6 har röstat
Änglagård
 7 har röstat
Heartbreak Hotel
 7 har röstat
Sista dansen
 4 har röstat
1939
 4 har röstat
Fåglarna
 8 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor