Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 427 Besökare idag: 4 777
annons
annons
Laddar...

Recension av Breaking News

Regissör: Johnny To
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2460)    Forumdiskussion (0)
5/11 2005
Recenserad av valsinger
F
ör att få sig en dos tok-action från Hong Kong brukar man oftast få beställa något från internet eller möjligen knalla ner till videobutiken. När Johnny Tos ”Breaking News” plötsligt dök upp på bio borde alla Hong Kong-fanatiker således ha blivit till sig i trasorna. Men jag är skeptisk.

Johnny To har sedan början av 80-talet hunnit regissera ett fyrtiotal filmer av varierande kvalitet. Själv har jag bara sett någon enstaka, men den allmänna uppfattningen verkar vara att ”Breaking News” placerar sig någonstans mitt emellan hans bästa och sämsta produktioner. Storyn involverar bland andra ett gäng bankrånare, en mördare, en medietränad kvinnlig polis och ett stort antal utfyllnadskaraktärer, vars enda syfte är att fungera som kanonmat eller komiska sidekicks.

Filmen börjar med en extremt lång kameraåkning som följer en uppgörelse mellan ett gäng poliser och en samling Bad Guys – en välkoreograferad och imponerande teknisk bedrift som dock känns aningen utstuderad (vi har liksom sett tricket förut). Medias rapportering av uppgörelsen resulterar i en negativ bild av poliskåren, varför polisinspektör Rebecca Fong (Kelly Chen) bestämmer sig för att fortsättningsvis filtrera/redigera informationen till teve och tidningarna.

Tanken är förmodligen att här ge någon sorts medie- eller samhällskritik, men detta blir också tämligen ointressant. Dels för att inte heller denna idé är särskilt ny (”Wag the Dog”, någon?) och dels för att det knappast längre är någon nyhet att makthavare i hög grad kan styra medieutbudet.

Största delen av filmen utspelas i ett hyreshus, där poliser, mördare, bankrånare och deras gisslan befinner sig genom en segdragen uppgörelse. Kulorna viner men förvånansvärt få träffar; varken poliserna eller brottslingarna tycks ha genomgått grundläggande vapenträning inför respektive uppdrag. Kanske kul att titta på om man är femton år men ordentligt långtråkigt för alla oss andra.

Ett annat stort problem med filmen är att ingen av karaktärerna är riktigt sympatisk. Måhända är detta ett medvetet val från regissörens sida i ett försök att skapa komplexa rollfigurer, men resultatet blir snarare att man som åskådare struntar fullständigt i vem som kommer att vinna. Det är ett stort misslyckande i en film av den här kalibern.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 1 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor