Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 262 Besökare idag: 4 715
annons
annons
Laddar...

Recension av Cursed

Regissör: Wes Craven
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4812)    Forumdiskussion (0)
8/12 2005
Recenserad av valsinger
E
fter framgångarna med Scream-trilogin har Wes Craven återigen slagit sig ihop med manusförfattaren Kevin Williamson för att koka ihop ännu en självreflexiv poprysare. I ”Cursed” spelar Christina Ricci och Jesse Eisenberg två syskon som smittas av en varulv, något som förändrar deras liv och skapar en hel del problem både för dem själva och för deras omgivning.

Filmen utspelar sig i Los Angeles, där Ellie (Ricci) och Jimmy (Eisenberg) bor ensamma i ett stort hus efter att deras föräldrar har omkommit. Ellie jobbar som produktionsassistent på en teveshow och Jimmy går i High School. Efter att syskonen i samband med en trafikolycka blir rivna/bitna av något som Jimmy misstänker kan vara en varulv, börjar de successivt förändras. Bland annat skärps deras sinnen, Ellie dras till lukten av blod och Jimmy – som tidigare varit något av en hackkyckling i skolan – får plötsligt oanad styrka och ökat självförtroende.

När de förstår vad som håller på att hända inser de att de måste försöka häva förbannelsen, och en sökning på internet (!) ger vid handen att det enda sättet tycks vara att förgöra den eller det som smittat dem. Osannolikt? Självklart, men det måste man naturligtvis acceptera i en film av det här slaget.

Vad som är desto svårare att gå med på är själva monsterdesignen och Cravens oförmåga att lägga band på sig när det gäller hur mycket av varulvarna vi får se (och hur ofta). ”Less is more” är sällan mera sant än i monstergenren, och såvida man inte har en enorm specialeffektsbudget – alternativt lyckas hitta en riktig varulv – så är det oftast en bra idé att lämna betydligt mera åt åskådarnas fantasi än vad man gör här.

Det är inget fel på grundstoryn och visst finns här en och annan rolig twist och flera Scream-doftande populärkulturella referenser. Men i takt med att de halvtaffligt datoranimerade pälsdjuren och vargdräkterna blir allt mer frekventa tappar filmen både i spänning och engagemang. Det blir helt enkelt svårt att ta det hela på allvar, men det kanske inte heller är meningen? (Ibland är det lite oklart hur skojfrisk Craven egentligen är och detta resulterar i flera scener som blir svåra att förhålla sig till.)

Cursed börjar lovande men håller inte i längden, och efteråt känner man sig osäker på om man just har bevittnat en smådålig skräckfilm eller en sömnigt postmodern rysarkomedi. Och oavsett vilket är det svårt att känna sig helt nöjd.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 6 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor