Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 513 Besökare idag: 5 148
annons
annons
Laddar...

Recension av Doom

Regissör: Andrzej Bartkowiak
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2880)    Forumdiskussion (0)
4/11 2005
Recenserad av valsinger
D
e flesta som har det minsta intresse av dataspel har någon gång kommit i kontakt med Doom. Som en av världens första riktigt framgångsrika FPS (First Person Shooters) satte Doom standarden för kommande generationer av actionspel och dess inflytande kan knappast underskattas. Det var naturligtvis bara en tidsfråga när spelet skulle konverteras till filmmanus.

Filmer som baseras på dataspel har länge haft dåligt rykte. Många är de recensenter som mer eller mindre automatiskt sätter bottenbetyg utan att ens bemöda sig med att ge filmerna en ärlig chans. Och visst, många av de dataspelsadaptioner som nått vita duken har inte varit speciellt starka, men överstrukna ettor för Resident Evil och Tomb Raider? Kom igen!

Andrzej Bartkowiaks nya filmatisering av den legendariska förstapersons-skjutaren kommer säkerligen inte att ändra på den saken, men tro mig på mitt ord: Det här är inte alls någon dålig film. Åtminstone inte om man gillar dataspel, visuellt innovativ action och stenhårda adrenalinkickar.

Doom utspelar sig på Mars i en inte alltför avlägsen framtid. Efter att en mystisk portal har öppnat sig mellan jorden och Mars har ett gäng forskare etablerat en bas på den röda planeten för att genomföra arkeologiska studier och undersöka det liv som bevisligen funnits där uppe. Dessvärre har några klåfingriga typer inte kunnat låta bli att genomföra diverse genetiska experiment, och det är ju aldrig bra (som var och en som spelat till exempel Resident Evil vet vid det här laget).

Nu är inte handlingen det viktigaste i Doom, utan spänningen och de skräckblandade actionsekvenserna. Filmen kan sägas ligga någonstans mellan Alien och Resident Evil, såväl innehållsligt som kvalitativt – sämre än den första, bättre än den andra. Här bjuds på rymdmonster, zombies och allehanda muterade galningar om vartannat. Maskingevären smattrar och krigsfetischismen frodas, inte minst då självaste BFG (Big Fucking Gun) gör entré med dunder och brak.

Även om jag normalt har svårt för vapendyrkan kan jag inte låta bli att dra lite på munnen. För regissör Bartkowiak har definitivt glimten i ögat och han varvar också sitt testosteronstinna bildspråk med en tämligen osubtil armékänga mot såväl militärism som religion och genmanipulation. Och den som tar våldet i Doom på fullaste allvar har förmodligen missat poängen.

Valet av Dwayne Johnson (alias ”The Rock”) i rollen som elitförbandsledaren Sarge känns till en början lite trist och publikfriande. Men efter en rolig manusvändning som kastar omkull våra sympatier uppenbaras plötsligt en viss baktanke med rollbesättningen.

Bartkowiak, som främst gjort sig ett namn som filmfotograf har uppenbar känsla för det visuella, och i en scen utnyttjas till och med speloriginalets förstapersonsperspektiv som gränssnitt mellan filmens huvudkaraktär och åskådarna i biosalongen. Det fungerar förvånansvärt bra och innebär en suggestiv och skrämmande ”virtuatour” i klass med vilket nöjesfält som helst. Det enda som saknas är de mekaniska biofåtöljerna.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
RasmusOrsén 5 har röstat
krufo 17 har röstat
valsinger 31 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor