Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 537 Besökare idag: 5 163
annons
annons
Laddar...

Recension av Land of the Dead

Regissör: George A Romero
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3001)    Forumdiskussion (0)
29/11 2005
Recenserad av valsinger
A
tt zombies inte dör så lätt vet väl de flesta vid det här laget. Men intresset för levande döda tycks heller inte vilja gå i graven. Efter filmer som ”28 dagar senare”, ”Resident Evil” och Zack Snyders nyinspelning av ”Dawn of the Dead” har det äntligen blivit dags för den köttätande zombiens fader, George A. Romero, att återvända till genren han en gång skapade.

”Land of the Dead” är den fjärde filmen i Romeros serie som tog sin början redan 1968 med den banbrytande ”Night of the Living Dead”. Rasism, främlingsfientlighet och det kalla kriget var alla ämnen som låg och lurade i bakgrunden när Romero lyckades förkläda seriös samhällssatir i bloddrypande skräckfilmsmundering. Därefter följde ”Dawn of the Dead” (1978) med sina konsumtionskritiska gliringar, och ”Day of the Dead” (1985) vars mörka, post-apokalyptiska tema ställde ytterligare frågor kring själva mänsklighetens inneboende självdestruktivitet.

Det har gått 20 år sedan ”Day of the Dead”, men Romero tar vid ungefär där han slutade. De levande döda har tagit över världen och de få som fortfarande är vid sina sinnens fulla bruk har barrikaderat sig i mänsklighetens kanske sista utpost, resterna av en icke namngiven stad som påminner lite om Manhattan. Här råder fattigdom och allmän misär, men i den lyxinredda skyskrapan Fiddler’s Green sitter superkapitalisten Mr Kaufman (Dennis Hopper) och håvar in pengar från det fåtal människor som fortfarande har råd att bo och leva överdådigt i hans lilla fristad.

Filmens huvudperson är Riley (Simon Baker) som leder ett team av frilansande våghalsar, anställda av Kaufman. Deras jobb är att genomsöka områden utanför den säkra zonen i jakt på förnödenheter såsom mat, dryck och mediciner. Skälen till att gruppmedlemarna arbetar för Kaufman varierar. Riley, som naturligtvis är en av ”The Good Guys”, har för avsikt att lämna zonen (och resa till Kanadas vildmarker) så fort han tjänat ihop tillräckligt med pengar, medan andra (som Cholo, spelad av John Leguizamo) själva vill få tillträde till Fiddler’s Green.

Men i takt med att hotet utifrån ökar till följd av zombiernas tilltagande intelligens, förändras spelreglerna. Kaufman visar sig allt mer känslokall och ondsint, analogin till de sociala skillnaderna i det amerikanska samhället blir allt tydligare (första, andra och tredje klassens medborgare – zombien!) och parallellerna till Bush och ”11 september” går knappt att missa.

Trots vissa logiska luckor – varför behöver t ex Riley pengar utanför zonen? – och en del andra oklarheter i intrigen lyckas Romero än en gång kombinera blodig domedagsskräck med intressant samhälls- och nutidskritik. ”Land of the Dead” är på en gång underhållande, visuellt avancerad och tankeväckande, även om den på intet sätt kommer att tilltala alla målgrupper.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 17 har röstat
paycheck 15 har röstat
Greenleaf 10 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor