Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 513 Besökare idag: 5 143
annons
annons
Laddar...

Recension av Tarnation

Regissör: Jonathan Caouette
År: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2651)    Forumdiskussion (0)
4/3 2005
Recenserad av valsinger
J
onathan Caouette har gjort en film om sig själv, sin psykiskt sjuka mamma och sina knäppa morföräldrar. Han blandar gamla film- och videoklipp med nyinspelat material och har därefter redigerat alltsammans med hjälp av enkel hemutrustning. Frågan är bara varför vi ska bry oss?

”Tarnation” har redan fått oförskämt mycket uppmärksamhet vid diverse filmfestivaler och hypen börjar nästan kännas lite larvig. Hur spännande kan det vara att hälsa på hemma hos en okänd mans dysfunktionella familj? Ja, fråga alla som sitter limmade framför Big Brother. För även om Tarnation snuddar vid stora ämnen som psykisk misshandel, feldiagnoser och tvångsvård så har slutprodukten inte blivit mycket mer än en egotripp för regissören och en möjlighet för åskådarna att gotta sig i hans personliga elände. Men sånt går ju som sagt hem nu för tiden.

Det råder dock ingen tvekan om att filmandet har fungerat som terapi för Jonathan Caouette själv, och det är kanske detta som vissa upplever som så fascinerande. Från elva års ålder har han filmat sig och sin omgivning, intervjuat släktingar och spelat olika roller framför kameran. Nu kommer materialet till användning när han klipper ihop sitt tämligen narcissistiska ångestbygge och lämnar ut det till allmän beskådan.

Filmen är bitvis skickligt sammansatt och innehåller både privata filmklipp och diverse arkivmaterial. Tempot är hyfsat och då och då lyckas Caouette faktiskt få mig intresserad av saker som egentligen inte borde ha något som helst allmänintresse. Vissa scener blir dock en aning tjatiga, medan andra känns lite väl iscensatta. Och faktum är nog att filmen hade kunnat bli bättre om den inte hade gjorts av Caouette själv. Jag hade ofta välkomnat en helt annan distans till materialet än vad han kan erbjuda.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
valsinger 10 har röstat
weng-weng 6 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor