Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 536 Besökare idag: 5 161
annons
annons
Laddar...

Recension av The Grudge

Regissör: Takashi Shimizu
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2839)    Forumdiskussion (0)
2/2 2005
Recenserad av valsinger
T
akashi Shimizu borde vara ganska trött på långt, korpsvart hår, otäcka barn och förbannelser vid det här laget. Hans ”Ju-On”-serie består av fem filmer, men det var först med den tredje, ”Ju-On: The Grudge” som västvärlden fick upp ögonen för hans läskiga spökhus och dess demoniska invånare. Och självklart ville jänkarna ha en egen version.

Så Shimizu sade okej, gimmethemoney och gick med på att spela in samma film igen, fast denna gång med ett gäng amerikaner i huvudrollerna. Sarah Michelle Gellar spelar Karen, en utbytesstudent i Japan som även arbetar som hemhjälp eftersom detta ingår som en del av hennes utbildning. Hennes pojkvän Doug (Jason Behr) pluggar också i Tokyo och snart dras bägge in i de spökerier som försiggår i huset där Karens uppdragsgivare bor.

Men ”The Grudge” är en film vars uppstyckade kronologi kastar åskådaren fram och tillbaka mellan olika tidsplan och händelser. Handlingen innefattar således också ett annat ungt par, en kärlekskrank japanska, en universitetslärare och en handfull andra människor vars öden har starka kopplingar till samma hus. Det blir lätt en aning förvirrande, men samtidigt spelar det inte så stor roll eftersom filmens enda egentliga syfte är att rada upp en serie chockeffekter som får var och en att hoppa högt i biofåtöljen.

Den mytologiska grundidén i ”The Grudge” (liksom i samtliga av seriens filmer) är enkel. När någon dör på ett exceptionellt våldsamt sätt kan en förbannelse födas. Förbannelsen förs sedan vidare till var och en som kommer i kontakt med den plats där den ursprungliga händelsen tagit plats, i detta fall det tidigare nämnda huset. Följaktligen kommer många personer att tas av daga innan filmen är slut, och här bjuds också på allt ifrån vitsminkade ansikten och deformerade kroppar till Takashi Shimizus eget varumärke: ett olycksbådande gutturalt knarrande som signalerar spökenas närvaro.

För de som har sett originalfilmen väntar inte mycket nytt. Storyn är alltså ungefär densamma, även om den amerikanske medförfattaren Stephen Susco har försökt ge mera flyt i berättandet genom att göra upplägget något mindre episodiskt. Tyvärr hade redan den första Grudge-filmen en ganska tunn handling, och ingen av versionerna tävlar i samma liga som de allra bästa produktionerna ur den nya japanska skräckvågen. Men den obehagliga känslan finns där, spänningen byggs skickligt upp inför varje ny chock och visst är det fortfarande lite läbbigt med stripigt hår som hänger ner över halva ansiktet.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
cineasten89 10 har röstat
valsinger 15 har röstat
weng-weng 15 har röstat
Loomis 12 har röstat
 
av valsinger
Cursed
 6 har röstat
It's All Gone Pete Tong
 12 har röstat
Land of the Dead
 17 har röstat
Mondovino
 2 har röstat
Kung Fu Hustle
 8 har röstat
White Noise
 4 har röstat
Breaking News
 1 har röstat
Doom
 31 har röstat
Tarnation
 10 har röstat
The Grudge
 15 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor