Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 062 Besökare idag: 4 337
annons
annons
Laddar...

Recension av Rio Bravo

Regissör: Howard Hawks
År: 1959
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2180)    Forumdiskussion (5)
29/12 2007
Recenserad av Laszlo Kovacs
H
oward Hawks gjorde "Rio Bravo" som en replik på Fred Zinnemanns "High Noon" som Hawks tyckte var för pessimistisk eftersom hjälten, spelad av Gary Cooper, är helt utlämnad åt de banditer som är på väg för att döda honom. Sheriffen Cooper är helt ensam och ingen vill ställa upp som vicesheriff trots hans enträgna böner under hela filmens gång.

Hawks låter därför sin sheriff, spelad av John Wayne, vara omgiven av kompisar som vill hjälpa honom mot skurkledaren som tänker befria sin bror ur Waynes häkte. Alla vill hjälpa Wayne, från stenhårda dynamithandlare med hjärtat på rätta stället till en liten lustig mexikan som driver stans saloon. Däremellan har Wayne naturligtvis sina trogna vicesheriffer, dels den extremt mordiske (och dessutom komiske) gamlingen som vaktar häktet och sedan en alkoholiserad prickskytt som naturligtvis nyktrar till när det hettar till. Som om inte det var nog så ställer även dynamithandlarens egen prickskytt upp för Wayne när hans förra chef blir skjuten i ryggen av banditgänget.

Där har vi alltså scenariot. Wayne har så mycket polare så att han kunde lägga sig på soffan och läsa en god bok eller ännu bättre, umgås med den nyanlända före detta prostituerade 22-åriga Angie Dickinson som blir kär i Wayne när han felaktigt har anklagat henne för falskspel. Detta är också en replik åt "High Noon" där Gary Coopers flickvän Grace Kelly inte alls uppskattar att han tänker fejsa skurkarna utan tycker att han ska dra och skita i sitt uppdrag som sheriff. Angie Dickinson däremot ställer upp helhjärtat för den gamle hjälten och rakar och badar hans polare för att han ska nyktra till.

Vilken idyll! Behöver jag tillägga att "High Noon" blev en enorm succé världen över eftersom den fångade anonymiteten i 50-talets kalla krig då det plötsligt blev svårt att hitta hjälp hos sina grannar. "Rio Bravo" fick däremot ingen större uppmärksamhet förrän på 70-talet då actionregissörer upptäckte den och återanvände temat med belägrade häkten. Däremot skippade de alla godmodiga sidekicks, den rollen dog ut med "Rio Bravo".

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Laszlo Kovacs 11 har röstat
 
av Laszlo Kovacs
No Country for Old Men
 43 har röstat
Rio Bravo
 11 har röstat
Spetsknypplerskan
 9 har röstat
The Departed
 7 har röstat
JLG/JLG
 3 har röstat
Det amerikanska imperiets fall
 3 har röstat
Stolthet och fördom
 19 har röstat
Jarhead
 29 har röstat
The Constant Gardener
 13 har röstat
Bröderna Grimm
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor