Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 889 Besökare idag: 4 662
annons
annons
Laddar...

Recension av The Constant Gardener

Regissör: Fernando Meirelles
År: 2005
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2142)    Forumdiskussion (1)
20/12 2005
Recenserad av Laszlo Kovacs
J
ag hade ganska vaga begrepp om vart John Le Carré stod politiskt innan jag såg filmatiseringen av hans roman "Den trägne odlaren". Med tanke på hans spionromaner från det kalla kriget hade en grov gissning blivit något till höger, gissa om jag hade fel. The Constant Gardener är en aggressiv vänsterattack på västvärlden.

Ralph Fiennes spelar den stillsamme engelske diplomaten Justin Quayle som vid en föreläsning blir hårt angripen av den unga Tessa (Rachel Weisz) som skäller ut Justin för Storbritanniens deltagande i Irakkriget som hon kallar "Vietnamkriget-the sequel". De andra åhörarna blir pinsamt berörda och lämnar rummet men Justin tröstar Tessa som efter sitt utbrott får ett smärre känslomässigt sammanbrott. De går hem till Tessa och älskar.

Filmen ger oss redan från början små framåtblickande fragment av att Tessa blir mördad och hur Justin identifierar henne på ett bårhus. Vi känner därför ett djupt obehag när Tessa ber att få följa med Justin på ett diplomatiskt uppdrag i Afrika. Justin smågnabbas lite hjälplöst med henne för att hon ska stanna i England men är så förälskad att han inte kan neka henne något. Tessa och Justin är oemotståndliga som kärlekspar, vi som tittar känner omedelbart sympati för de båda men tragedin är som sagt ofrånkomlig.

I Afrika ser vi också att Tessa är gravid och när hon ska föda kräver hon att förlossningen ska ske på ett sjukhus för den fattiga ortsbefolkningen. Hennes barn dör vid förlossningen så hon ammar därför ett annat barn vars unga mamma är döende. Hon försöker förklara för Justin och hans diplomatkollega att den unga mamman dör på grund av att ett brittiskt-amerikanskt läkemedelsföretag utnyttjat henne som försöksdjur. Justin är väldigt ouppmärksam och verkar inte förstå mycket av hennes berättelse förrän det är försent. Han ägnar all sin fritid åt trädgårdsarbete som den välanpassade engelsman han är. När Tessas brinnande politiska intresse leder till hennes död blir Justins uppvaknande ur sin sömniga idyll fantastiskt gripande.

Ralph Fiennes har visat många gånger förut att han är en ovanligt skicklig skådespelare, bara några dagar innan jag såg den här filmen fascinerades jag över hur han lyckades ge karaktär åt en så endimensionell figur som Voldemort i den senaste Harry Potterfilmen. Ett annat exempel på hans geni är filmatiseringen av Graham Greenes roman "Slutet på historien" men i "The Constant Gardener" överträffar han sig själv. Regissören Fernando Meirelles är känd för "Guds stad" som jag fortfarande inte har sett, men efter den här filmupplevelsen lär det inte dröja länge innan jag slår till och skaffar den.

Avslutningsvis vill jag bjuda på ett citat från filmen när Justin äntligen vaknat ur sin slummer som hobbyträdgårdsmästare och börjat engagera sig. En diplomatkollega slänger ur sig: "Nu får du sluta blöda för Afrika och istället visa lite lojalitet"!

Missa inte den här filmen.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Adoniram 2 har röstat
Camla 5 har röstat
jack_jack_jack 19 har röstat
ungfilm 19 har röstat
Laszlo Kovacs 13 har röstat
Nemralis 11 har röstat
 
av Laszlo Kovacs
No Country for Old Men
 43 har röstat
Rio Bravo
 11 har röstat
Spetsknypplerskan
 9 har röstat
The Departed
 7 har röstat
JLG/JLG
 3 har röstat
Det amerikanska imperiets fall
 3 har röstat
Stolthet och fördom
 19 har röstat
Jarhead
 29 har röstat
The Constant Gardener
 13 har röstat
Bröderna Grimm
 14 har röstat
 
Senaste recensioner
Jurassic World: Fallen Kingdom
0 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Evil Dead II
2 har röstat
The Edge of Seventeen
0 har röstat
Jimi: All Is by My Side
0 har röstat
A Child's Cry for Help
0 har röstat
Wind River
1 har röstat
Winston Churchill
0 har röstat
Den långa flykten
0 har röstat
Dödens leksaker
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor