Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 427 Besökare idag: 4 753
annons
annons
Laddar...

Recension av Dirty Harry

Regissör: Don Siegel
År: 1971
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2289)    Forumdiskussion (0)
22/12 2004
Recenserad av Tobias1984
C
lint Eastwood har gjort många filmer där han spelar en hårding som man sympatiserar med, och i den här filmen så kan man verkligen säga att det är så.
Clintan spelar Harry "Dirty Harry" Callahan, som kallas så för att han får alla skitjobben. Dirty Harry är en polis som skjuter först och frågar sedan, och som ser mer till rättvisan än den alltför snåriga lagen.

I den här första klassiska filmen så jagar Harry en psykopatisk mördare som kräver en lösensumma för att sluta mörda folk i San Fransisco.
Jag tycker att den här filmen har mer hjärna än många kanske tror, man får sig en tankeställare om lagen verkligen är rätt skriven eller om Harry gör rätt (Kanske inte särskilt nytt nu för tiden, men på den tiden var det revolutionerande). Själv tycker jag att Harry är rättvisans man nummer ett, och en typ av polis man skulle behöva fler av.

Här så introduceras den kända repliken "Do you feel lucky? Well do you, punk?" och i de efterföljande Dirty Harry filmerna så skulle det komma fler coola och minnesvärda repliker, som inte skulle kunnat levereras bättre utav någon annan skådespelare än Clintan.

När filmen släpptes 1971 så ansågs den väldigt våldsam och många såg den som rena reklamfilmen för NRA (National Rifle Association för de som inte vet), men hur de kunde tolka den så förstår jag inte och frågan är om det är menat som positiv eller negativ kritik?!

Det är en av de mest betydande filmerna från 1970-talet, för utan den här så hade man nog inte fått sett Die Hard, Dödligt Vapen filmerna och många av Arnolds rullar hade kanske inte blivit gjorda.

Förutom att själva filmen är utmärkt gjord så måste jag bara nämnda det härliga jazziga svängiga soundtracket, som verkligen en fullpoängare komponerad av Lalo Schifrin.
En av filmhistoriens klassiker och Clintans stora genombrott för massorna.

Kort sagt så är den här första "Dirty Harry" filmen ett måste för alla att se! En solklar 5:a!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
AddeColciago 3 har röstat
Tobias1984 9 har röstat
Bobby Peru 13 har röstat
 
av Tobias1984
Dirty Harry
 9 har röstat
Scarface
 12 har röstat
Moonraker
 8 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor