Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 439 Besökare idag: 4 861
annons
Laddar...

Recension av Daimajin

Regissör: Kimiyoshi Yasuda
Ã…r: 1966
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2185)    Forumdiskussion (0)
25/8 2007
Recenserad av niebaotan
E
n illasinnad krigsherre störtar en styrande ätt och förslavar kungadömets befolkning. En ung prins och prinsessa lyckas undkomma tyrannen och belägrar sig i ett avlägset berg, intill en jättelik stenstaty. Denna staty är en så kallad Majin, en uråldrig gud som alla fruktar. När prinsen många år senare tillfångatas ser prinsessan ingen annan utväg än att väcka den slumrande guden till liv igen.

I trilogin om ”Daimajin” är detta den enda delen som regisserats av Kimiyoshi Yasuda. Uppföljaren ”Return of Daimajin” axlades av Kazuo Mori medan den tredje och sista, ”Wrath of Daimajin” verkställdes av suveräne Kenji Misumi. Kimiyoshi Yasuda visar sig vara ytterst pålitlig gällande filmens estetiska detaljer, men missar att leverera en tillräckligt slipad story. Då tycker jag faktiskt att han lyckats bättre med många av sina bidrag till den älskade filmserien om Zatôichi. I ”Daimajin” följer vi prinsen, hans närmaste, och några hunsade lokala invånare. Prinsen blir så småningom vuxen och bereder sig på att hämnas sin faders banemän. Det ser inte helt dumt ut på pappret men blir i filmform aldrig särskilt medryckande.

Vad som istället fångar min uppmärksamhet är dess tilldragande atmosfär. ”Daimajin” är i sin rätta bemärkelse lika mycket art-movie som monsterfilm. Med ett utsökt foto framhävs mystiken i Japans vackra bergslandskap, och musikspåret av produktive Akira Ifukube (Godzilla) är bitvis kusligt effektfullt. På det här står sig filmen länge, en bra bit över halva speltiden är mitt intresse fortfarande ganska stort. Med besked går olyckligtvis mycket omkull just efter denna tid. Det är då jag frenetiskt väntar på att vår käre Maijin ska slå upp ögonen och ge skurkarna den omilda behandling de förtjänar. Prinsen och hans följe är inte längre särskilt sympatiska utan känns nästan lite irriterande i sitt uppförande.

Lyckligtvis inträder en stund av våldsam harmoni då stengubben slutligen beslutar sig för att skapa oordning i byn. Spelad av Riki Hashimoto (Fist of Fury) raserar Majin byggnader i smakfullt tempo. Män i gummidräkter och miniatyrer som stampas och krossas är emellanåt oförskämt roande. Det enda som egentligen grämer mig är att speltiden med Maijin i fokus passerar fort och lämnar mig med en önskan att se mycket mer. 10-20 minuters extra speltid skulle absolut vara fördelaktigt. Utöver Maijins bärsärkagång är resten av filmvåldet inte särskilt spektakulärt, några inslag med duellerande samurajer och hur befolkningen förtrycks av sin nye härskare blir sällan riktigt dramatiska.

”Daimajin” är av många en omtyckt klassiker. Det är trots allt en förvånansvärt seriös och gedigen film, och konceptet faller säkerligen åtskilliga fans i smaken. I sedvanlig ordning gick jag in med höga förväntningar och lämnade således teven en smula besviken. Jag hade uppskattat en extra kraftansträngning gällande filmens känsloladdade element. I nuvarande stund minns jag inte många av filmens karaktärer med större glädje. Det som, för min del, räddar helheten är dess praktfulla yttre och naturligtvis Maijins strövtåg. Och det är tillräckligt för ett skapligt betyg.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niebaotan 1 har röstat
 
av niebaotan
Painted Skin
 3 har röstat
Linger
 1 har röstat
In a Distant Land
 1 har röstat
Shanghai Dreams
 1 har röstat
An Empress And The Warriors
 2 har röstat
The Vampire Doll
 5 har röstat
CJ7
 4 har röstat
Beauty and the 7 Beasts
 1 har röstat
Treasure Hunters
 1 har röstat
Juvenile Delinquents
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor