Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 702 Besökare idag: 4 606
annons
Laddar...

Recension av In a Distant Land

Regissör: Teng Wenji
Ã…r: 1993
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1991)    Forumdiskussion (0)
8/10 2008
Recenserad av niebaotan
K
inesen Wang Luobin (1913-1996) är i sitt hemland en mycket berömd man där han förlänats den hedervärda beteckningen Father of Folk. Han var under större delen av sitt liv en låtskrivare som specialiserade sig på att komponera sånger från diverse etniska minoritetsfolk till huvudspråket Mandarin och tillbringade mer än 50 år i nordvästra Kina för att ägna sin tid åt att tonsätta och samla in folkvisor. Med över 700 tolkningar på sitt samvete är det alldeles riktigt att titulera honom som kulturell bevarare.

In a Distant Land, alternativt Far Far Place eller At a Place That is Far Far Away som är dess korrekta översättning, är en film tillägnad Wang Luobin och hans strapatser, om än i något uppdiktad anda.

Wang Luobin går i denna film under namnet Huang Zhong och är i dess inledning på besök i en medelstor stad för att återge sin senaste resa. Under ett uppträdande möter han kvinnan Jiangxue, ung och fager men oförmögen att gå efter en allvarlig bilolycka. De blir omedelbart förälskade i varandra, men på grund av Jiangxues handikapp har hennes föräldrar lovat henne till en annan, välbärgad man.

Huang Zhong vägrar inse sig uträknad och tänker ut en plan att frige Jiangxue och under bröllopsdagen, med all pompa och ståt och musiker, brudbärare och publik, underlättas rymningen och de nyförälskade är snart på vift i den kinesiska vildmarken.

Parets flykt för oss som åskådare på en fascinerande resa genom Kinas bildsköna landskap där vi bevittnar spektakulära scenerier, stiftar bekantskap med färgstarka minoritetsfolk, och framförallt, får lyssna till en väldig massa fina sånger.

In a Distant Land är romantisk i sitt avbildande av en tillvaro som på grund av urbaniseringen är så gott som förkommen, och därför känner jag mig lite vemodig under somliga partier, men det kan också röra sig om ren avundsjuka på Wang Luobins äventyr som sannolikt hette duga. Trots att kärlekshistorien och flera andra inslag är ren fiktion är åtskilliga musikaliska möten sanningsenliga som beskrivits av Luobin själv – och dessa beståndsdelar gör självfallet det hela mer fängslande.

Stundtals svävar regissören Teng Wenji iväg och sätter stor fokus på olika ceremonier och förlägger således den centrala intrigen. Kanhända att han hyser ett lika brinnande intresse för andra kulturer som Wang Luobin, men det påverkar ändå filmens helhetskänsla och är inte till dess fördel. Annars är det ett hyvens arbete Wenji och resten av filmfolket har uträttat med en liten anmärkning på den tekniska biten.

In a Distant Land är en raritet jag är glad att ha fått se. Den är i synnerhet anslående för sin kulturella mångfald och jag upplevde den på många sätt som ett bildande verk.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
niebaotan 1 har röstat
 
av niebaotan
Painted Skin
 3 har röstat
Linger
 1 har röstat
In a Distant Land
 1 har röstat
Shanghai Dreams
 1 har röstat
An Empress And The Warriors
 2 har röstat
The Vampire Doll
 5 har röstat
CJ7
 4 har röstat
Beauty and the 7 Beasts
 1 har röstat
Treasure Hunters
 1 har röstat
Juvenile Delinquents
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor