Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 413 Besökare idag: 4 287
annons
Laddar...

Recension av 300

Regissör: Zack Snyder
Ã…r: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4188)    Forumdiskussion (9)
16/4 2007
Recenserad av LHE
K
ortfattat är det här en serietidning, som omvandlats till en film med TV-spelsestetik. Den förtäljer berättelsen om de 300 spartaner, som dog när de slog tillbaka delar ur den persiska armén vid Thermopyle år 480 f.kr. Det faktum att introduktionen ganska uppmuntrande beskriver de eugeniska förhållandena hos den spartanska ungdomen, och att den nästan två timmar långa filmen är fylld till bredden med (några historiskt korrekta) repliker, som speglar spartansk krigsetik, skulle kunna göra den här filmen till en trevlig avfart bort från en till synes ändlös ström av filmer, som fokuserar på det ganska tröttsamma temat kring modern individualism.

Men det är bara på ytan. I en scen föreläser den spartanske kungen Leonidas (Gerard Butler) om vikten av att armén hålls samlad, att soldaterna använder sina sköldar för att skydda varandra, och därmed bildar en stark enhet. I strid upprätthålls inledningsvis denna enhet, men sedan springer var och en av spartanerna iväg mot sin egen one-on-one-kamp, för att visa upp några publikfriande stunttrick. Intressant nog är det här en ganska precis liknelse för vad det är som gör att den här filmen kollapsar: det finns inget som håller den samman. Detta gör filmen, till själ och hjärta, till något helt motsatt det den är tänkt att vara. Exteriören, med sin överdrivna hyllning av en tolkning av spartanskt liv, beledsagad av mediokert skådespeleri, bluescreen-animationer, Hollywood-ljudeffekter, Nu Metal-riff, några miljarder slow-motions och det ständiga användandet av det alltmer obskyra frihetskonceptet kommer säkerligen att underhålla en del personer. Men under allt detta finns ingenting. De som söker efter konst som vackert porträtterar heroism kommer inte att hitta den här.

Inte ens debatten kring huruvida filmen drar sin motivation från aktuell politik eller ej är särskilt intressant. Vad som i stället gör det här alstret någorlunda fascinerande som fenomen, och meningsfullt att recensera över huvud taget, är att det är ett utmärkt exempel på den extrema konstrasten mellan modernt och traditionellt tänkande, och på yta kontra innehåll. Filmmakarna tar några ingredienser från det förflutna, men vet inte hur man skall handskas med dem annat än genom att slänga dem i en gryta tillsammans med moderna dekorationer och ändamål. Medan den är gräslig som film, och knappast värdig det antika Sparta, så står "300" åtminstone som ett omedvetet komiskt monument över nutida missförstånd.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
zac2go 14 har röstat
100tonvalspäck 9 har röstat
fegdyr 27 har röstat
Mat1az 8 har röstat
LHE 66 har röstat
EvilNed 31 har röstat
IanCurtisRIP 55 har röstat
Pebosjan 39 har röstat
 
av LHE
Chinatown
 8 har röstat
The Others
 3 har röstat
Brokeback Mountain
 17 har röstat
Allt om Eva
 8 har röstat
300
 66 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor