Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 355 Besökare idag: 4 985
annons
Laddar...

Recension av 3:10 till Yuma

Regissör: James Mangold
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3307)    Forumdiskussion (0)
10/3 2008
Recenserad av Melvin Udall
E
n av regissören James Mangolds favoritfilmer är 3:10 to Yuma från 1957; tydligen bygger hans lilla mästerverk Cop Land på den. Nu har han tagit steget fullt ut och gjort en egen version, fylld av blinkningar till gamla västernfilmer men samtidigt förankrad i nutiden.

Filmens ena huvudperson är den olycksdrabbade veteranen Dan Evans (Christian Bale), som efter en skada i inbördeskriget blivit bonde. Dessvärre har han drabbats av både torka och skulder och framstår alltmer, för sig själv och sin familj, som ett misslyckande. I en tidig scen uttrycker han hur trött han är, hur hans söner ser på honom och på hur hans fru inte gör det. När han genom tillfälligheter bidrar till gripandet av den notoriske rånmördaren Ben Wade (Russell Crowe, som filmens andra huvudperson), ser så Evans en chans till pengar och upprättelse genom att eskortera denne till fångtransporten i Yuma. I sällskapet ingår också Doc Potter (Alan Tudyk) och prisjägaren Byron McElroy (Peter Fonda). Även Evans son Bill smyger med och finner två ytterst oväntade och olika förebilder i sin far och fången. Jagade av Wades män blir sällskapets färd mot Yuma, som väntat, ingen lättsam promenad.

Detta upplägg ligger till grund för handlingen, som kretsar kring förhållandet mellan den ödmjuke Evans och den hänsynslöse Wade. Dessa till synes olika karaktärer har ändå en del gemensamt, och utan att analysera för djupt kan de anses illustrera olika sätt att möta sin omvärld på. Båda männen har svikits av sin omgivning men hanterar detta på olika sätt; Evans lägger merparten av sina misslyckanden på sig själv, medan Wade inte anser sig skyldig något alls till samhället och agerar därefter. De två karaktärerna bildar en sorts moraliska extremer som när de möts måste kompromissa.

Att detta drama lyckas stå ut så väl i en actionfylld västern talar till de två huvudrollsinnehavarnas fördel. I mina ögon är Christian Bale och Russell Crowe två av de bästa skådespelarna den här sidan Brando, och att se dem ihop ger en känsla av hur det varit att se De Niro och Pacino ihop på 70-talet. Samspelet mellan Crowe och Bale höjer filmens sevärdhet något enormt.

Tekniskt är filmen överlag mycket välgjord. Detta märks framförallt i de fint klippta och koreograferade actionscenerna, som blir spännande trots att man sett liknande upplägg förut. Även musiken av Marco Beltrami förtjänar en eloge; melodierna påminner om klassiskt munter västernmusik men har samtidigt något melankoliskt och tragiskt över sig (vilket faktiskt kan sägas om filmen som helhet vid närmare efteranke).

Om det är något som är till filmens nackdel är det den ganska linjära och förutsägbara handlingen, och trots att slutstriden var fantastisk hände där något som ter sig alldeles otroligt för den logiskt tänkande. Men trovärdighet är väl inte vad man ska vänta sig här; 3:10 to Yuma är en typisk västernfilm och som sådan mycket bra.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jotnan 0 har röstat
BeforeYouDie 1 har röstat
Melvin Udall 17 har röstat
 
av Melvin Udall
Take This Waltz
 5 har röstat
Hugo Cabret
 6 har röstat
Safe House
 3 har röstat
Apornas planet: (r)Evolution
 5 har röstat
Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen
 3 har röstat
Somewhere
 2 har röstat
Dinner for Schmucks
 2 har röstat
Som hund och katt - Kitty Galores hämnd
 0 har röstat
Brothers
 7 har röstat
Rembrandts anklagelser
 0 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor