Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 594 Besökare idag: 4 101
annons
annons
Laddar...

Recension av Kopps

Regissör: Josef Fares
År: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3462)    Forumdiskussion (0)
16/4 2005
Recenserad av othis
D
et skall fan vara polis i Högboträsk. En riktig svensk idyll, javisst. Men så idylliskt är det i detta lilla samhälle att man inte kan visa upp den minsta lilla skurk, inte ens en liten lindgrensk Dunder-Karlsson eller Blom. Bara en fridsam a-lagare, och det enda inbrott som inträffar är mörkrets. Så i dessa tider av indragningar är det inte underligt att Rikspolisstyrelsen finner för gott att stänga den lokala polisstationen. Vilket får stadens poliser att iscensätta en aldrig tidigare skådad brottsvåg från en omkullsparkad papperskorg till ett gisslandrama. Man vill ju visa att man behövs. Och som sig bör i en komedi går allting riktigt, riktigt snett.

Josef Fares, som fick en kanondebut med sin ”Jalla! Jalla!” för ett par år sedan har med ”Kopps” fått svenskarna att gå nästan man ur huse för att se svensk komedi, och varför inte – det är faktiskt riktigt kul. Fares har samma kärleksfulla och lite nostalgiska men samtidigt parodierande syn på Sverige som Colin Nutley. Hans Högboträsk är de gamla välskötta vackra husens, kaffedrickande tanternas, det harmlösa fyllots och småtöntiga polisernas typiska svenska småstad på den vita duken. Men till skillnad från pilsnerfilmernas poliser är de här snutarna mångbottnade och lite komplicerade personligheter som inte alltid beter sig riktigt som vi väntar oss. Och framför allt bryter Fares idyllen med härlig parodi på amerikansk action och österländsk karatefilm.

Josef Fares bror Fares Fares spelar den blyga och osäkra snuten som gör trevande försök att hitta kvinnan i sitt liv genom kontaktannonser. Den vackra Jessica (Eva Röse) han träffar en kväll på krogen visar sig vara den som Rikspolisstyrelsen sänt för att hantera nedläggningen. Torkel Peterssons polisman drömmer bort sig från händelselösheten, ömsom som ordlös ninjahjälte som fångar kulor med händerna, ömsom som obegripligt pladdrande ”fakyumodderfakinshits” amerikansk supersnut med snabb puffra. När han nu inte sitter hemma och stickar pannband till sina kollegor. Sissela Kyle och Göran Ragnerstam är det äkta paret i ett ständigt trakasserande gnabb.

Kopps är inte lika mångfasetterad i sin bild av människan och samhället som Jalla! Jalla! men är i alla fall en välgjord komedi där Josef Fares ser på Sverige lite med samma halvt utanför-perspektiv som Milos Forman en gång betraktade USA ur. Vi har definitivt mera att vänta av denna unga regissör.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
othis 4 har röstat
niklasmatsson 5 har röstat
valsinger 4 har röstat
weng-weng 4 har röstat
niljoh 4 har röstat
Kiril 5 har röstat
 
av othis
Den bästa av mödrar
 11 har röstat
Crash
 34 har röstat
Sideways
 17 har röstat
Million Dollar Baby
 10 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
 3 har röstat
Om en pojke
 1 har röstat
Eva & Adam
 4 har röstat
Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller
 3 har röstat
Jalla! Jalla!
 3 har röstat
Hip Hip Hora!
 5 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
1 har röstat
Slender Man
0 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
0 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
0 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
0 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
2 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor