Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 333 Besökare idag: 4 396
annons
annons
Laddar...

Recension av Mean Girls

Regissör: Mark Waters
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (5419)    Forumdiskussion (0)
31/8 2004
Recenserad av Kiril
M
aktspel, förtal, intriger. Det är en hård värld som Cady Heron kliver in i. Falskhet, manipulation, lögner. High shool. Med alla sina sidor, med sociala regler och en hierarki rigid som betong. Och på toppen av täppan har vi "The Plasics": bimbon Karen, skvallertanten Gretchen och bidrottningen Regina. Barbietrion är skolans celebriteter, lika fruktade som ansedda. Cady, nyinflyttad, attraktiv och naiv som hon är, accepteras av klicken och blir snart en del av dem. Men när Reginas värsta sidor kommer fram och förstör Cadys potentiella kärleksliv, är det dags för hämnd. Drottningen måste störtas.

Skenet runt Mean Girls kan bedra. Det här är inte en klassisk, sockersöt, romantisk high school-rulle ā la John Hughes, utan har mer gemensamt med fjolårets Tretton. En träffsäker ungdomsskildring, men minus knark och misär och i tuggummibubblig tappning. Utrustad med en lagom trevlig satirisk ton som leder till ett antal klockrena replikskiften. Tina Fey som ligger bakom manuset har en framträdande biroll har lyckats samla stora delar av sitt SNL-gäng och för en gångs skull fungerar de i spelfilmssammanhang. Framför allt Amy Poehler som Reginas åldersnojiga (nu underdriver jag enormt) mor som är helt sanslöst underhållande att se.

Hela castingen är lyckad; Lohan drar klanderfritt fram en mindre Disney-vänlig sida än vad man gjort sig van vid och Rachel McAdams visade redan i Hot Chick upp att hon är klippt och skuren för rollen som bitch. Filmen är totalt överbefolkad av minnesvärda karaktärer och för en gångs skull känns det inte som om man sett rubbet förut. Dessvärre inte vasst nog att bli en Clueless för 2000-talet (den positionen innehar ännu Bring It On, och enligt ryktet ska ett antal skämt ha blivit kapade på grund av åldersgränser), men man skjuter skarpt nog att vara riktigt underhållande.

Och då gör det mindre att filmens inspirationskälla, föräldrahandboken Queen Bees and Wannabes, lyser rätt igenom slutet som känns som en föreläsning i etik och moral. Som underhållning är Mean Girls svårslagen på biorepertoiren.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 14 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor