Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 264 Besökare idag: 4 713
annons
annons
Laddar...

Recension av One Missed Call

Regissör: Takashi Miike
År: 2003
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4952)    Forumdiskussion (0)
27/7 2004
Recenserad av Kiril
D
et är helt sinnessjukt vilken boom det har blivit bara det senaste året vad gäller asiatisk film i Sverige. Och då framför allt asiatisk skräck. Den suveräna amerikanska remaken ”The Ring” banade väg för ”Ringu” plus uppföljare och plötsligt svämmade videohyllorna över med titlar som ”The Eye”, ”The Isle”, ”Phone” och många många fler.

När det nu är dags för biorelease av en av dessa, så har man valt skräckfilmens absolut största kompott. ”One Missed Call” kan enklast rubriceras som ett rejält mishmash av olika tidigare skräckfilmer; såväl asiatiska som västerländska.
Mystiska olyckor? Check. Småflickor med långt, svart hår? Check. Exorcism? Check. Levande lik? Check. En död förutspådd genom elektronik? Check.
Som om man tagit lite olika smakprov från olika framgångsrika skräckisar och håller tummarna för att det ska funka.

Här drabbas universitetsstudenten Yumi och hennes vänner av en polyfonisk ringsignal som får alla andra att blekna i jämförelse; de är bara enerverande, denna dessutom ödesdiger. ”Ett missat samtal” står det på displayen och när man ringer upp numret, hör man sin egen död. Det som från början viftas bort som ett morbitt skämt, visar sig snart vara allvar när den ena efter den andra börjar trilla av pinn under väldigt märkliga omständigheter.

Efter en riktigt seg halvtimme som är mer skrattretande än skrämmande, tar ”One Missed Call” fart och blir plötsligt väldigt intressant. Ruskigt spännande emellanåt, dessutom.
Själva dödsfallen är försumbara; de är varken kusliga eller blodiga nog för att tillfredsställa skräckfantasterna, men uppbyggnaden dit är i många fall riktigt suverän.

Ruskigt ojämnt är det dessvärre rätt igenom. Hysteriskt spretigt när man försöker balansera mellan mysticism, skräck, familjetragik och (riktigt lysande) mediekritik. Bitvis fungerar det alldeles ypperligt, men med jämna mellanrum dyker det upp små irritationsmoment som slår av stämningen.

Ju närmare filmens klimax man kommer, desto mer gastkramande stegras det till att bli, men när just när säcken borde knytas ihop, verkar Miike bli medveten om att denna rulle är väldigt ordinär för att vara signerad honom. Idiotdraget blir dessvärre att dra till med något av det mest förvirrande jag skådat på bioduk de senaste åren.
Och på två minuter glömmer man plötsligt bort allt som fått pulsen att höjas och nackhåren att resa sig. Plötsligt minns man filmens alla brister och inser att det inte var så bra som man annars kunde ha lurats till att tycka.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Kiril 12 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor