Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 334 Besökare idag: 4 373
annons
annons
Laddar...

Recension av Van Helsing

Regissör: Stephen Sommers
År: 2004
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (4388)    Forumdiskussion (0)
30/4 2004
Recenserad av Kiril
1
992 kom ”Dracula”. En riktigt framgångsrik, suggestiv äventyrsrulle. Någon pitchar idén om en prequel som siktas in på att få sin premiär två år senare. Så händer ingenting – filmidén hamnar i samma gränsland mellan de döda och de levande som titelrollen i sin föregångare. Men nu, tio år efter den från början planerade premiären, har nu ”Van Helsing” fått liv, men i en lite annorlunda tappning än vad som först var tänkt.

Borta är de mörka, stämningsfulla scenerna, de tredimensionella karaktärsskildringarna och den gravallvarliga framtoningen. Här har man bytt ut det mot popcorn i denna sommars första stora specialeffektsactionrulle.
Här har ”Dracula”s Abraham Van Helsing fått ge vika för mer ungdomlig pondus i form av Hugh Jackman’s Gabriel (Jackman måste för övrigt definitivt anses vara typecastad som varg i Hollywood nuförtiden).

Här får Kate Beckinsale åter visa upp sin vampyr- och varulvsfetischism som hon demonstrerade i ”Underworld” och hon visar upp sin sedvanligt fenomenala begåvning att…vara snygg.
Här är Greve Dracula mer spastisk än sexig, mer skrattretande än skrämmande. Och precis som de flesta i filmen utrustad med en halvtaskig ungersk accent.

Inget överraskande alls, med tanke på att filmens manusförfattare/regissör Stephen Sommers för fem år sedan skapade ett matinéäventyr à la ”Indiana Jones” baserat på Boris Karloff’s legendariska gestaltning i form av ”The Mummy”.
En film som med sina sköna replikskiften och underhållande action var en sådan succé, även kommersiellt, att den gav upphov för en usel uppföljare och en halvdan spin off som i sin tur genererade så mycket stålar, att Sommers nu fått förtroendet att hantera en gigantisk budget och resterna av Universal’s skräckkabinett.

Dr. Jekyll/Mr. Hyde, varulvar, Frankenstein’s monster – det är en hel kavalkad med monster som ska avverkas på vägen för att sätta stopp för Dracula’s evulska planer att låta sina avkommor dinera på mänskligheten. Och ändå ingen skräck alls. Spänning? Föga. Underhållning? Javisst och inte bara ofrivilligt.

Det hela är inte alls så illa som de tidiga rapporterna från USA har försökt få ”Van Helsing” att låta som. Ja, filmen har enorma problem med sina seriösare scener, men vad spelar det för roll så länge som man han hitta på de riktigt klockrena repliker som genomsyrar hela manuset? Ja, vissa av effekterna ser halvtaskiga ut, men majoriteten av dem ger en skön serietidningskänsla som passar en film som denna och actionsekvenserna är riktigt välgjort och tight regisserade.

Filmen balanserar hela vägen från början till slut mellan det löjliga och det störtsköna – och landar lyckligtvis på plus. Och med tanke på vilka slags filmer som startat sommarmånaderna under tidigare år, så måste det ändå ses som någon slags kvalitetsstämpel.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
von_fantasy 9 har röstat
BassWolf 10 har röstat
cineasten89 8 har röstat
Kiril 18 har röstat
 
av Kiril
Hellboy
 7 har röstat
Mean Girls
 14 har röstat
One Missed Call
 12 har röstat
Shrek 2
 11 har röstat
Day After Tomorrow
 10 har röstat
Van Helsing
 18 har röstat
Out of Time
 6 har röstat
50 First Dates
 12 har röstat
Big Fish
 46 har röstat
Scary Movie 3
 9 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor