Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 310 Besökare idag: 4 905
annons
annons
Laddar...

Recension av Tvätten

Regissör: Håkan Alexandersson, Carl Johan de Geer
År: 1985
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1089)    Forumdiskussion (0)
20/2 2015
Recenserad av weng-weng
L
isa hämtas från sin mor av den seniga paragrafryttardoktorn Blom för att det är ”det bästa för barnet”, trots att hon inte vill. Hon och hennes mamma verkar trivas fint ihop. Lisa hjälper till i mammans tvätteri och vill hellre arbeta än leka med dockor, säger hon. Men Lisa ska till en annan mamma, den rigida sångerskan fröken Blüchner.

Den ganska korta rollistan är befolkad av stammisar från Alexanderssons produktioner. Två av tre bagare från Tårtan är med här. Krister Broberg (som även gjort musiken) gör en luffarfigur (”Jag använder inte pengar”) som ser ut som en korsning av Plura och Beppe Wolgers, och Mats G. Bengtsson har två roller. Dels gör han doktor Blom och dels den unge luffaren Bill. Julia Hede, kanske mest känd från Den vita stenen, gör modern som slits mellan sin dotter och ett halvtrasigt tvätteri med manicker och maskiner med ett länge passerat bäst före datum.

Tvätten är en långsam och egen liten film, med en till synes otydlig målgrupp. Det är visserligen inte någon tvekan om att t.ex. barn (i ca 10 årsåldern gissar jag) skulle gilla den, det är bara det att barnfilmer inte brukar se ut såhär. Här finns upprivande stunder (som när den gråtande Lisa bokstavligen slits ur mammas famn) men även slapstick och fantastiska bilder, som när tvätteriet översvämmas av skum som täcker alla därinne. Sånt går hem oavsett publikens ålder.

Miljöerna och scenografin, signerade de Geer och Alexandersson är som vanligt stökiga, smutsiga, ofärdiga, slitna – och skapar förvirring och instängdhet. Tre olika tapeter på en vägg, sprickor i cementen, trådar och textilier i förgrunden och slarvigt hopspikade sängar att plågat sova i med huvudvärk inför dagen man ska vakna till. Carl Johan de Geer fotograferade misären.

Som vanligt ackompanjerar släpig jazz de sorgliga människorna och ödena men i Tvätten finns även en hel del roliga möten mitt i mörkret och samhällets iskalla inställning till individer. När dr. Blom till slut hamnar i säng med fröken Blüchner uppstår fin och absurd humor i krocken mellan förväntningar och verklighet.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
weng-weng 1 har röstat
 
av weng-weng
Dance of the Dwarfs
 0 har röstat
Tvätten
 1 har röstat
Det dödliga spelet
 1 har röstat
They Live
 2 har röstat
Sleeping Beauty
 8 har röstat
Friends with Benefits
 1 har röstat
F
 0 har röstat
Baby on Board
 2 har röstat
Apflickorna
 23 har röstat
Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult
 25 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor