Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 478 Besökare idag: 4 218
annons
Laddar...

Recension av 28 veckor senare

Regissör: Juan Carlos Fresnadillo
Ã…r: 2007
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3676)    Forumdiskussion (0)
26/8 2007
Recenserad av sethgecko
2
8 veckor senare är den fristående uppföljaren till 28 Dagar Senare. I den första filmen fick vi följa en överlevare av en virusepidemi, uppföljaren börjar samtidigt som den första filmen började; När viruset har brutit ut och lämnat England i stort sett tomt av vanliga människor, några människor har klarat sig och håller sig gömda i en stuga någonstans i England. Efter en helt otroligt skrämmande scen vrids klockan framåt och det har nu gått 28 veckor och viruset verkar vara utrotat från England och evakuerade kan återvända och börja ett nytt liv. Eller?

Den första filmen var regisserad av Danny Boyle och skriven av Alex Garland, gänget bakom The Beach och Sunshine. 28 Dagar Senare kändes väldigt brittisk i många avseenden och nästan lågbudget. 28 veckor senare är regisserad av Juan Carlos Fresnadillo och skriven av flera av hans spanska kompanjoner. Jag skulle inte vilja påstå att filmen känns spansk, jag tycker dessutom inte man kan känna igen just någonting från Fresnadillos tidigare film Intacto.

När jag läste filmvetenskap på Stockholms universitet pratades det mycket om uttrycket Immediacy, enkelt uttryckt innebär det att man känner sig indragen i filmen, utan att man är där, man glömmer bort tid och rum och känner sig fångad av filmen, helt enkelt. 28 veckor senare har några scener som är tagna direkt ur läroboken vi använde oss av. Man sugs in helt otroligt väl och det är här styrkan i 28 veckor Senare ligger. Till skillnad från den första filmen känns det här stundtals extremt klaustrofobiskt och nästan verkligt. Vad som dels gör det så läskigt är huvudrollen Robert Carlyle och hans skådespelartalang.

Ett problem som uppstår är att efter den första scenen som är extremt skrämmande så blir det aldrig riktigt så skrämmande igen. På sätt och vis har Fresnadillo bränt krutet på en gång, vilket gör att man sitter spänd och hoppas på att det ska bli skrämmande igen, och det blir det visserligen, men aldrig riktigt så spännande igen. Musiken gör sitt för att öka stämningen i filmen, men jag slås ändå av tanken att det skulle vara intressant om någon traditionell filmskapare skulle våga använda mer experimentell musik i sina filmer och kanske främst i skräckfilmer. När jag lämnade visningen av filmen satte jag på min ipod och bandet Pig Destroyer sprutade ut ur hörlurarna och det slog mig hur väl en del av deras låtar skulle funka i till exempel en zombiefilm.

Det som sänker filmen rejält är slutet. Jag ska inte avslöja för mycket, men jag kan säga så mycket som att jag gillar öppna slut, men jag gillar INTE öppna slut som skriker: UPPFÖLJARE!

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Violya 2 har röstat
fegdyr 9 har röstat
Mat1az 6 har röstat
sethgecko 22 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
Farligt experiment
0 har röstat
Captain America: Civil War
0 har röstat
Barnjungfrun
1 har röstat
Jurassic World: Fallen Kingdom
1 har röstat
Ella den förtrollade
0 har röstat
Måndag hela veckan
0 har röstat
The Lost Boys
0 har röstat
Get Out
0 har röstat
Repet
0 har röstat
A Moment of Innocence
0 har röstat
Den yttersta gränsen
1 har röstat
Kidnap
0 har röstat
Lolita
1 har röstat
En underbar jävla jul
0 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor