Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 593 Besökare idag: 4 513
annons
Laddar...

Recension av Robin Hood

Regissör: Ridley Scott
Ã…r: 2010
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1687)    Forumdiskussion (0)
14/5 2010
Recenserad av sethgecko
A
v förhandsrapporterna att döma har Ridley Scott gjort Gladiator igen, med Russel Crowe i samma roll igen. Tittar man på trailern till Robin Hood kan man lätt få för sig samma sak. Skillnaden skulle då vara att filmen nu utspelar sig i medeltida England. Det är inte riktigt så…

Prince of Thieves från början av 90-talet med Kevin Costner i huvudrollen var kanske inte jättebra (Kevin Costners dialekt skiftade rätt duktigt, till exempel), men miljöerna och storyn var genomarbetad och att dessutom sätta Alan Rickman i rollen som galen sheriff i Nottingham var ett genidrag av Kevin Reynolds (regissör av Prince of Thieves), men det var rätt mycket med den filmen som kändes ofärdigt i alla fall, eller så var det bara Kevin Costner som förstörde filmen.

Mina förväntningar inför Robin Hood var alltså plus (Gladiator var väl inte helt tokig ändå och Ridley Scott har ju ändå gjort två av mina favoritfilmer genom tiderna, Alien och Blade Runner) minus (men vill man se den igen?) noll. Mina förväntningar fick dock grusas en smula 10 minuter in i filmen.

Robin Longstride kämpar sig igenom mellanöstern och Europa tillsammans med Richard Lionheart för att ta sig hem till gamla trygga England. Robin har dock inget särskilt att komma hem till får vi reda på. Genom förväxlingar och ond bråd död lyckas han ta en adelsmans plats och kan därigenom åka till Nottingham i England och bosätta sig, men faran lurar precis runt hörnet och han kastas in i en komplex strid som kan avgöra Englands öde.

Robin Hood är välgjord och faktiskt långt ifrån den kalkon Kevin Reynolds skapade med Prince of Thieves. Det är skickligt gjort av Brian Helgeland (manus) att inte trampa i alla de klyschor som berättelsen om Robin Hood består av. Att relationen mellan Marion och Robin dessutom är lite… ska vi säga… frostig, känns faktiskt ganska originellt. Det är dock Robin Hoods film, visserligen blir de flesta välkända karaktärer presenterade, såsom Broder Tuck, Lille John, Will Scarlet, med flera (dock ingen Allan i dalen) , men de tar aldrig någon fokus från Robins historia som berättas.

Trots den här lovebombningen, så saknas det något och jag tror att det som saknas är Russel Crowe, kanske är det hans sätt att agera som ställer till det, men jag får en känsla av att det är autopilot påkopplat i hans fall. Skådespelarmässigt är det birollerna som briljerar, William Hurt som adelsman, Max von Sydow som åldrande fader, Kevin Durand som Lille John, till exempel. Visst, Cate Blanchett är duktig, men det verkar inte krävas någon ansträngning från hennes sida.

När vissa scener dessutom får en att fundera på om de ursprungligen var tänkta för just Gladiator i kombination med rapporter om att Ridley Scott nu ska göra två prequels till Alien-filmerna, så har jag svårt att slå bort tanken på en regissör som börjar återanvända sig själv lite för mycket.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
frienatic 5 har röstat
sethgecko 6 har röstat
August Dellert 14 har röstat
sethgecko 8 har röstat
 
av sethgecko
Captain America: The First Avenger
 4 har röstat
Jackass 3
 3 har röstat
Scott Pilgrim vs. the World
 6 har röstat
Robin Hood
 6 har röstat
Robin Hood
 8 har röstat
Draktränaren
 29 har röstat
Precious
 9 har röstat
Till vildingarnas land
 12 har röstat
Funny People
 7 har röstat
Capitalism: A Love Story
 19 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor