Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 517 Besökare idag: 5 218
annons
Laddar...

Recension av Cloverfield

Regissör: Matt Reeves
Ã…r: 2008
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3677)    Forumdiskussion (0)
22/7 2008
Recenserad av connya
E
tt endaste namn kan göra mycket för en film. Fråga hundra personer med "hyfsad" koll på film vem som regisserade "A Nightmare Before Christmas" och ett antal människor kommer svara Tim Burton.

Nu lär inte Cloverfield råka ut för samma missbedömning, men i förhandssnacket handlade det definitivt mer om att J.J Abrams var producent för filmen, och efter succéer som Alias och framför allt Lost har han ett sådant namn som gör att folk kopplat ihop det till "mystik" och det var så Cloverfield marknadsfördes. Som något lite mystiskt, fräckt, nytt och spännande.

Det färdiga resultatet är därför förvånansvärt ytligt och enkelt och bottnar inte alls i den mystik som marknadsförningen byggdes upp – därmed inte sagt att det är dåligt. Tvärtom är det en av de mest spännande och mest välgjorda katastrof/monsterfilmer jag sett på länge.

En av filmens centrala karaktärer Rob har fått ett jobb i Japan och hans vänner anordnar en avskedsfest för honom. Hans bästa kompis Hud får i uppgift att dokumentera festen och det är genom den handhållna DV-kameran som han använder på festen som filmen kommer att utspelas genom. Den lätt gryniga videokvalitén blir filmens utgångspunkt, men det tar ganska kort tid innan filmen vräker på med effekter värdig vilken Hollywood-rulle som helst. Den enda skillnaden är alltså att hela händelseförloppet ses genom den dokumenterande kameran, och vi får alltså inga klipp, svindlande vinklar eller redigering utan tar del av berättelsen som att det skedde en katastrof och någon gick ut och följde den.

Det fungerar fantastiskt effektivt i mina ögon. Visst är vinklarna grymt uttänkta och det är stundtals alldeles för stabilt, bra ljussatt och uttänkt i fråga om bildutsnitt och tempo – men det går inte att komma ifrån att känslan finns där och ger en extra dimension till en film som annars kunnat kännas som Godzilla möter Världarnas Krig. När festen avbryts av explosioner och mystiska vrål rusar festdeltagarna ut på gatan, möts av ett förstört huvud av frihetsgudinnan och befinner sig snart på en flykt från något okänt.
Det mesta klaffar – skådespel, dialoger och framförallt då känslan att vi är med. Ibland går vissa enskilda delar över gränsen, men det blir aldrig så stelt eller oinspirerade att det helt tappar gnistan. Det är en av de mest fascinerande korsningarna av lågbudget och effekter jag sett. Saker sprängs, krossas och exploderar och det ser otroligt snyggt och välgjort ut. Vissa scener är helt fantastiska och om man kan överse obefintlig karaktärsutveckling utan bara ta det som en resa för ett gäng personer som befinner sig i katastrofen lämnar filmen inte mycket övrigt att önska.

Det enda jag kan sakna är lite mystik. Jag har inga problem med själva premissen att ett monster är löst i New York och förstör allting i dess väg, jag behöver inga scener med forskare som förklarar varför – utan precis som i Världarnas Krig tycker jag bara att det är fascinerande att vi får se det hur ett par helt vanliga personers synvinkel. Det blir som en sorts Road Movie i katastrofmiljö. Men däremot kunde kanske filmens manus innehålla lite mer hints om saker man kunde anta och få diskutera lite kring. Som det blir nu blir filmens yta dess stora behållning och som popcornunderhållning räcker det mer än väl.

För mig blev Cloverfield en stor överraskning, efter att ha törstat efter något sådant här men blivit lite besviken på de senaste årens mer på förhand lovande produktioner som har något med apokalyps, monster eller katastrofer att göra kändes Cloverfield både spännande och nervpirrande. Tillsammans med ett bra berättarsätt, snygga effekter och ett bra driv under dess alldeles lagom långa speltid lyfter Cloverfield sig över merparten av liknande filmer och blir ett fantastiskt underhållande actionspektakel.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 11 har röstat
PortZebie 68 har röstat
 
av connya
Flickan
 14 har röstat
2012
 31 har röstat
Terminator Salvation
 10 har röstat
Taken
 15 har röstat
The Dark Knight
 25 har röstat
Cloverfield
 11 har röstat
Next
 4 har röstat
Tenacious D - världens bästa rockband
 23 har röstat
Livet är underbart
 13 har röstat
En långvarig förlovning
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor