Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 324 Besökare idag: 4 346
annons
annons
Laddar...

Recension av Tenacious D - världens bästa rockband

Regissör: Liam Lynch
År: 2006
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (3706)    Forumdiskussion (0)
12/3 2007
Recenserad av connya
D
et som är allra tråkigast med filmen om Tenacious D är att fansen "nöjer sig". Trettonåringar slänger ut en femma, skriver att "den är grym" och tycker att dess innehåll är nog för att göra den skitbra. Problemet är att med sådan logik visar man skaparna av filmen att det de gjort är tillräckligt, samtidigt som man på något vis vill bevisa för andra att man är ett riktigt fan.
Men man gör fel.
Ett riktigt fan hade sett filmen för vad den är och krävt mer. Likadant försöker jag alltid lyfta fram för dem som älskar den usla Final Fantasy: Advent Children. De motiverar sin hyllning med "Ja, fast jag är ju ett riktigt Final Fantasy-fan" och inser inte att resonemanget blir motsägelsefullt. Riktiga fan klarar av att kritisera, klarar av att se bakom en fasad och har högre krav på det de tycker om. Allt det där sammanfattas i Tenacious D - världens bästa rockband.

Historien om JB och KG och deras resa mot att bli Tenacious D börjar bra. Ett roligt musiknummer med JB som barn i en starkt troende familj där Meatloaf spelar pappa. JB rymmer för att försöka skapa rockhistoriens bästa band och hittar KG. Greppet att KG sedan är läromästaren och ska lära upp JB är en kul vinkling, men där filmen sedan kunde ha förvandlats till en lysande rock-roadmovie slarvas allting bara bort. Framförallt tuffar det på utan minnesvärda eller ens roliga scener - jakten efter "Pick of destiny" känns väldigt tam och meningslös.

Det är här jag samtidigt blir medveten om att det spelar mindre roll. JB och KG som duo räcker för alla som älskar dem, vilka scener de är inblandade i spelar mindre roll. Och visst - de är coola karaktärer som lyckas göra medryckande musik som i princip låter som en kopia av allt de tidigare gjort. Låtar som Tribute och Wonderboy är i alla fall komiska avstamp i musiken, episk rock i kommersiell humortappning men omöjligt att inte tycka om - ingenting som kännetecknar dessa två låtar syns i filmen. Till och med filmens klimax är en rätt tråkig scen - tråkigt regisserad, skådespelad och skriven.

Jack Black sjunger alltid av hela sitt hjärta, som om han verkligen vill rocka lika hårt som han gör sken av och Kyle Gass är en mästare vid gitarren. Tillsammans skapar de svulstigt överdriven rock som kunde ha legat till grund för filmen och gjort den lika medryckande som videon till Tribute; minnesvärd och humoristisk. Men eftersom målgruppen nöjer sig med mellanting istället för att kräva lite av sina hjältar behöver man aldrig vara ambitiös till sin spets - trots att det är i en sådan här film man borde vara det. Och lite till.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
connya 22 har röstat
crawler 37 har röstat
 
av connya
Flickan
 14 har röstat
2012
 31 har röstat
Terminator Salvation
 10 har röstat
Taken
 15 har röstat
The Dark Knight
 25 har röstat
Cloverfield
 11 har röstat
Next
 4 har röstat
Tenacious D - världens bästa rockband
 22 har röstat
Livet är underbart
 13 har röstat
En långvarig förlovning
 11 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor