Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 566 Besökare idag: 4 900
annons
annons
Laddar...

Recension av Everest

Regissör: Baltasar Kormákur
År: 2015
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1719)    Forumdiskussion (0)
23/9 2015
Recenserad av Jules4893
E
verest är rå, kall och fysisk. Den känns trovärdig och lever upp till mina förväntningar. Filmens 121 minuter känns ungefär som 90 och det är spännande rakt igenom. Kanske är det just att de har satsat så mycket på att det ska kännas ”på riktigt” som gör tricket.

Everest tar fart 1996 när en expedition med klättrare ska ta sig upp på Mount Everest. Deltagarna kommer från totalt olika bakgrund och alla har de sina egna skäl till att anta utmaningen. Men hur kan man hjälpa varandra i grupp att bestiga världens högsta berg? Vilka utmaningar ställs man inför?

Everest har många STORA namn på eftertexterna. Något som förvånar då ingen direkt har så mycket ”screentime”. Filmen visar sig dock vara otroligt välspelad rakt igenom. Vi har bland annat Robin Wright och Michael Kelly från den populära TV-serien House of Cards. Vi ser Jake Gyllenhaal som alltid spelar intressanta roller numer, senast nu i Nightcrawler där han imponerade otroligt. I resten av casten ser vi bland annat Josh Brolin (No Country for old men) och Sam Worthington (Avatar), för att nämna några.

Rob Hall, som väl räknas som huvudkaraktär i berättelsen, spelas av Jason Clarke. Historien skulle från början kretsa kring Rob då Christian Bale var tilltänkt för rollen. Men då Everest-inspelningen sköts upp (p.g.a ytterligare en katastrof på Mount Everest) och Exodus: Gods and Kings istället dök upp för Bale, så kunde han längre inte medverka. Regissören (imponerande nog isländska Baltasar Kormákur) bestämde sig då för att göra Everest till en historia om alla filmens karaktärer. Ett val på gott och ont.

Multistorykonceptet är spännande och temat lyfts upp: varför utsätter man sig för något så riskabelt och extremt? Vi får följa flera karaktärers känslor, där alla har olika motivation till att anta utmaningen; frihet, konkurrens eller bevisa någonting för sig själva. Är risken värt det? Vad betyder utmaningen för psyket? Dock blir svagheten med konceptet att man inte hinner engagera sig tillräckligt mycket i någon karaktärs livsöde vilket i summa summarum leder till ett svagare känslointryck. Karaktärsresan hinns helt enkelt inte med.

Trots att filmen innehåller spänning, smärta och även en del tårar – så är det någonting i själva manuset som saknas. Någonting hos karaktärerna som gör att filmen inte blir mer än vad den lovar – en skildring av en verklig händelse.

Everest är dock en fantastisk bioupplevelse. Jag kunde gärna skippat 3D glasögonen, men i övrigt så sitter man på spänn och lär sig själv värdera livet i stort. Betyget blir en stark 3:a.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
Jules4893 4 har röstat
 
av Jules4893
Manchester by the Sea
 7 har röstat
Allied
 2 har röstat
American Honey
 2 har röstat
Louder Than Bombs
 4 har röstat
Everest
 4 har röstat
Mad Max: Fury Road
 5 har röstat
Mommy
 1 har röstat
The Wolf of Wall Street
 9 har röstat
The Hunger Games: Catching Fire
 2 har röstat
Riddick
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
The Unsaid
0 har röstat
The Green Inferno
0 har röstat
Star Wars: The Last Jedi
3 har röstat
Ben Hur
0 har röstat
Lethal Invasion
0 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor