Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 521 Besökare idag: 4 331
annons
Laddar...

Recension av Mad Max: Fury Road

Regissör: George Miller (II)
Ã…r: 2015
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (1486)    Forumdiskussion (0)
15/5 2015
Recenserad av Jules4893
M
ad Max Fury Road rivstartar i högt tempo med biljakter och actionscener. Det är fartfyllt, galet och flippat på ett fascinerande sätt. Australiensiska regissören George Miller (som även gjort de tidigare filmerna) har tagit fram det värsta och det mest barbariska hos människan.

Max (Tom Hardy) tillfångatas av en klan styrd av ”odödlige Joe”, för att donera blod till en av deras krigare. Under ett flyktförsök lett av befälhavare Furiosa (Charlize Theron) blir han ofrivilligt inblandad i en grupps försök att frigöra sig från klanen.

Max lider av traumatiska minnen från de människor han inte lyckats rädda när den gamla världen gick under. Hans hårda karaktär och sätt att hålla inne känslor påminner om flera av de senare roller han gjort, Warrior, Lawless etc. (Till och med masken ser ut att vara en flört till Bane i The dark knight rises). Furiosa är den som fortfarande har kvar hoppet om en bättre värld, något som Max tappat i takt dem han förlorat. Kvinnorna i filmen är hoppet i den värld som männen har förstört i krig och Furiosa står som deras slagskämpe. Trots att hon endast har en arm piskar hon enkelt upp de flesta. Både Furiosa och Max är intressanta karaktärer spelade av två otroligt bra skådepelare.

Men det bästa i filmen är kanske dess värld och formgivning. Man har skruvat upp det till ännu en nivå från de tidigare Mad Max filmerna. Dieselpunk-genren spetsas och blandningen mellan medeltid och framtid går hand i hand. Här avgudar man V8 motorer och går till strid ackompanjerat med krigstrummor och gitarriff – allt fastspänt på bilar. De medeltida spjuten har blivit bomber och innan man dör sprejar man silversprej i munnen som en slags kamikaze-ritual – helt FANTASTISKT. Man har också lyckats med en slags brutalitet som gör att man känner att karaktärerna kan råka illa ut, något som gör den tusen gånger mer spännande än exempelvis Avengers-filmerna. Både kostym och scenografi är klockrent och visuellt kommer man långt utan datoranimering. De få ställena där man tvunget behövt använda det, försvinner tyvärr lite av känslan samt det autentiska som man skapat genom att göra det mesta på riktigt.

Trots en fartfylld konflikt med spännande karaktärer lyckas aldrig handlingen sparkas igång. Storyn är enkel och krasst är filmen inte mer än en lång biljakt. Man har i actionscenerna lyckats klämma in lite bakgrund om karaktärerna och världen de befinner sig i. Tyvärr är det långt från tillräckligt för att ge filmen någon större mening eller poäng. Detta har man ansträngt försökt rädda genom att klämma in ett citat i slutet av filmen – men tyvärr faller det platt.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
jotnan 4 har röstat
Mat1az 4 har röstat
Jules4893 5 har röstat
 
av Jules4893
Manchester by the Sea
 7 har röstat
Allied
 2 har röstat
American Honey
 2 har röstat
Louder Than Bombs
 4 har röstat
Everest
 4 har röstat
Mad Max: Fury Road
 5 har röstat
Mommy
 1 har röstat
The Wolf of Wall Street
 9 har röstat
The Hunger Games: Catching Fire
 2 har röstat
Riddick
 2 har röstat
 
Senaste recensioner
Cannibals
1 har röstat
The Favourite
0 har röstat
G.I. Joe: Retaliation
0 har röstat
Army of Darkness - Evil Dead III
0 har röstat
Ett fall för Johnny Cousin
0 har röstat
Olofs frostiga äventyr
2 har röstat
Slender Man
1 har röstat
Annie
0 har röstat
Mördaren - en helt vanlig person
1 har röstat
ReGOREgitated Sacrifice
3 har röstat
Unforgettable
1 har röstat
Love, Simon
1 har röstat
Evil Dead
0 har röstat
Den bästa sommaren
1 har röstat
Psycho II
0 har röstat
Spinal Tap
0 har röstat
Lilja 4-ever
0 har röstat
Den blomstertid nu kommer
3 har röstat
Mystic River
0 har röstat
Hobbit: En oväntad resa
2 har röstat
 
Adhype AB © 2000-2019 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@adhype.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor