Som besökare på Filmtipset samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
 
Betyg idag: 1 728 Besökare idag: 7 478
annons
annons
Laddar...

Recension av Pangpangbröder

Regissör: Axel Danielson
År: 2011
Till filminfo
Betygsätt:
Antal visningar (2454)    Forumdiskussion (0)
28/9 2011
Recenserad av blue velvet
O
skar och Gustav är Axel Danielssons systersöner. 1999 bestämde han sig för att göra en film om dessa pojkar. Filmandet pågick under tio år.
I femtiotre scener får vi se pojkarna drömma, fantisera, inhysa förhoppningar och entusiasm som utvecklar sig till den unga vuxnes insikter om verklighetens hårda krav.

Oskar och Gustav är tvillingar, och ganska udda sådana .Visst är de lika till utseendet, men deras personligheter är vitt skilda, och dessutom är Oskar född med ett genetiskt fel då han är drabbad av dvärgväxt.
Gustav och Oskar, är typiska barn. Det leker, spelar boll, läser Astrid Lindgren-sagor, bråkar och och visar sina behov på rivalitet, sådant som oftast sker mellan två bröder och syskon överlag, och man märker hur deras egenheter kommer fram allt tydligare ju längre de kommer upp i åren. Och ju äldre de blir desto mer griper de tag i mig då jag som småbarnspappa redan går och oroar mig om barnens beteenden när tonåren sakta men säkert smyger sig på. Här får vi se Oskar när han blir punkare, medan Gustav lär dig att sjunga efter noter. Det är fylleslag, första förhållandet och smygrökning som övergår till det första mötet med illegala droger och klumpen i magen växer allt starkare inom mig. Men mitt uppe deras kaotiska tonårsflöde så finns det en närhet och sammanhållning mellan Oskar och Gustav som blir till något oerhört gripande, och att dessa två grabbar tålmodigt låtit sig filmas intensivt under tio år blir till något unikt och tår-drypande, då de verkar helt oberörda utav kamerans närvaro i de flesta sekvenserna.

Finns det några brister i nämnda film, så ligger dessa i det tidigaste kameratagningarna där man märker Axel Danielssons okunskap om filminspelning, då kameraarbetet känns mer som hoppig hemmafilm än ren och skär videokonst, vilket resulterar i att de tidigare scenerna har svårt att fånga in alla sammanhang som den gör senare. För det blir först efter ett par års kameratagningar som man märker att han börjar få koll på läget i dess helhet.

”Pangpangbröder” är en unik film på många sätt då den lyckas fånga barndomens och tonårens samtliga aspekter där Oskar och Gustav med en stark tillit gentemot morbror Axel släpper in oss i deras vardagliga händelser. Och jag konstaterar att nämnda film tillsammans med ”Apflickorna” lägger sig högst upp på min guldbagge-lista, då jag kräver att den i alla fall blir nominerad.

Recensera denna film själv (endast medlemmar)
Fler recensioner
Länkar
av samma film
blue velvet 5 har röstat
 
av blue velvet
Happy Feet 2
 1 har röstat
Shark Night
 2 har röstat
Policeman
 2 har röstat
Restless
 1 har röstat
En dag
 2 har röstat
Bobby Fischer mot världen
 3 har röstat
Savannens hjältar
 1 har röstat
En enkel till Antibes
 3 har röstat
Pangpangbröder
 5 har röstat
Conan O'Brien Can't Stop
 3 har röstat
 
Senaste recensioner
Austin Powers: The Spy Who Shagged Me
2 har röstat
The Square
1 har röstat
Summer of Sam
0 har röstat
Maniac
1 har röstat
Awakening the Zodiac
0 har röstat
Trassel
0 har röstat
Röjar-Ralf
1 har röstat
Tryggare kan ingen vara
0 har röstat
Vad hände med Baby Jane?
0 har röstat
The Mole People
0 har röstat
Tin Man
0 har röstat
Carrie
0 har röstat
Cannibal Holocaust
0 har röstat
Gul gul gul är vår undervattningsbåt
0 har röstat
Psycho
0 har röstat
Super Mario Bros.
2 har röstat
Harry Potter och fången från Azkaban
2 har röstat
Psycho
1 har röstat
Rent
0 har röstat
Rock 'n' Roll High School
1 har röstat
 
SESN AB © 2000-2017 Om du vill kontakta oss gällande annonser, maila till info@sesn.se Om Filmtipset Kontakt Medhjälpare Länkar Hjälp Regler & Villkor